Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.
(Elbil24): Det er mange positive aspekter ved å være elbileier, men det er også mange forbedringspunkter. Ett av dem er selve ladeprosessen, som er betydelig mer langsom enn å fylle en drivstofftank med bensin eller diesel. En annen er ladeinfrastrukturen, som vanskelig holder tritt med den eksplosive veksten i elbilandelen vi er vitne til for øyeblikket. Det fører til ladekøer, noe som både kan være tidkrevende og frustrerende.

Knusende elbil-tall
Bensinpumpe-prinsippet holder ikke
Dette ønsker Volkswagen å gjøre noe med. Thomas Schmall, administrerende direktør i Volkswagen Group Components, mener at vi må tenke helt nytt i forhold til ladekonseptene, hvis hele bilparken på sikt skal elektrifiseres. Da holder det ikke med ladestasjoner som i praksis bare er en elektrifisering av bensinpumpe-prinsippet.
- Hvis elektrisk mobilitet skal bli en suksess, må ladeinfrastrukturen være tilstede overalt. Dette er en sentral oppgave som utfordrer hele sektoren, uttaler han på Volkswagens nyhetsnettsted.

- Trenger tre millioner ladere innen 2030
Utvikler mobil laderobot
Ett av konseptene selskapet har jobbet med en god stund, er å «elektrifisere» parkeringsplasser ved hjelp av mobile laderoboter. Tenk deg at du parkerer bilen i et parkeringshus på kjøpesenteret, og når du kommer tilbake er bilen fulladet, uten at du har foretatt deg annet enn å trykke OK i en app på mobiltelefonen.
Det som har skjedd i mellomtiden, er at en laderobot har funnet bilen din, åpnet ladeluken og koblet til en mobil energilagringsenhet på hjul. Denne kan best sammenlignes med en gigant-utgave av nødladeren til mobilen din. «Nødladeren» har sørget for å overføre energi til batteriet i bilen din, helt autonomt.
Til slutt har laderoboten koblet den fra og sørget for å trille den tilbake til ladestasjonen sin igjen. I mellomtiden har roboten betjent en rekke andre biler i parkeringshuset på samme måte.
Her ser du hvordan Volkswagen ser for seg at det hele skal fungere:
Fungerende prototype
Det høres kanskje ut som en fjern fremtidstanke, men det er det ifølge Volkswagen ikke. Allerede i 2019 viste selskapet fram de første konseptskissene, og nå er prototypen klar.
- Vi har allerede utviklet en fungerende prototype, som nå blir behørig videreutviklet, sier Schmall, som blant annet peker på at det gjenstår å lage et velfungerende system som sørger for kommunikasjon mellom den enkelte bil og robotene.
Ikke helt rett fram
Det finnes flere åpenbare utfordringer. Hvis for eksempel alt skal foregå uten menneskelig innblanding, kreves samarbeid på tvers av konkurrenter og aktører. Ladeluker åpnes på et utall forskjellige måter, og må også kunne åpnes mens resten av bilen er låst. Å løse slike ting er naturligvis helt sentralt hvis slike ideer skal kunne kommersialiseres.
Om de får det til, tror Schmall at gevinstene blir store - for alle parter.
- Vi fokuserer ikke bare på kundenes behov og de tekniske forutsetningene som må på plass, men også på de økonomiske mulighetene som ligger der for mulige partnere, sier han.
- Laderoboten gjør for eksempel at eiere av parkeringsanlegg raskt og enkelt kan «elektrifisere» hver eneste parkeringsplass kostnadseffektivt, uten at det krever store ombygginger.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.