Audi Q4 e-tron:

Slipper detaljer om rimeligere e-tron

Til sommeren er bilen på gata.

Geneve Motor Show 2019: Slik så det ut da designer Marc Lichte forklarte nye Audi Q4 på bilmessen i Geneve. Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Det er ventet et ras av elbiler fra VW-gruppens mange merker, og ID.3 var første modell ut på den mye omtalte MEB-plattformen, som er dedikert de nye elbilene. VW ID.4 og Skoda Enyaq er også nært forestående nykommere.

Nå har også Audi sluppet mer informasjon om sin nye Q4 e-tron, som er deres første bidrag på denne plattformen.

Q4 e-tron er en kompakt SUV, og blir dermed en nær slektning av nevnte ID.4 og Enyaq. Dette betyr naturligvis at den blir en god del mindre enn e-tron 50 og 55 som har vært på markedet et par år nå. Samtidig ligger det i sakens natur at den skal bli en mer premium bil enn bilene fra VW og Skoda.

2 pluss 2 versjoner

I likhet med storebror e-tron 50 og 55, vil også A4 e-tron komme i to karosseriversjoner. En ordinær SUV, og en såkalt Sportback, der taklinjen er lagt lavere i bakkant for å gi bilen en mer sportslig kupé-form.

Begge bilene får verdenspremiere rundt påsketider, og de første bilene vil bli levert kunder til sommeren. Dette er noe senere enn de første anslagene, blant annet takket være pandemien. Sportback vil først være på plass på sensommeren, og begge karosseriversjonene vil bli å få med valgfri to- eller firehjulsdrift.

Audi har i en e-post til de som har skrevet seg på interesselistene sluppet noen detaljer, uten at å være veldig detaljert av den grunn.

Der får vi blant annet vite følgende:

Hengerfeste: Her får vi blant annet vite at bilen får hengerfeste som tilbehør. De sier ingen ting om hvor tung tilhenger man kan dra, men vi tipper vi kan regne med 1.000 kg, som på VW ID.4 og Skoda Enyaq.

Taklast: De forteller videre at bilen vil bli godkjent for taklast. Her kan vi regne med en begrensning på 75 kg, uten at Audi har kommunisert dette selv. Det skal i tillegg bli skiluke i bakseteryggen, for de som heller vil frakte ski eller andre lange gjenstander på denne måten.

Varmepumpe: Den øvrige teknologien er så godt som identisk med de andre slektningene, som at bilen vil leveres med varmepumpe som standard. Dette ble allerede innført med ID.3 for hele nordre del av Europa, og vil etter alt å dømme bli likt på alle MEB-bilene. Audi forteller at dette vil øke rekkevidden ved kalde temperaturer, mens vi velger å si at den begrenser reduksjonen av rekkevidde i kulda.

Motorer: Her kan vi regne med at motoralternativene blir som på slektningene, men Audi bekrefter kun én konfigurasjon, per nå. Det er den firehjulsdrevne toppmodellen som har en samlet ytelse på 225 kW (306 hestekrefter). Dette ved at elmotoren på bakakselen leverer 150 kW (204 hk) på det meste, og den fremme yter 75 kW (102hk) Det samlede dreiemomentet er på 460 Nm, uten av vi kjenner kombinasjonseffekt og dreiemoment. Det kommer som sagt også tohjulsdrevne utgaver, og det er ingen premie for den som gjetter at den samme versjonen med 204 hk – uten frontmotoren – blir en av utgavene.

Batterier: MEB-plattformen er konfigurert med fire forskjellige batteriversjoner til nå. Dette gjøres enkelt ved å velge hvor mange moduler man skal pakke inn i det. Største utgave har en brutto batterikapasitet på 82 kWh, og dette blir et av alternativene i Q4 e-tron også. I følge de nye opplysningene fra Audi skal dette være nok til en rekkevidde på 450 km etter WLTP-normen, og kan lades opp igjen med en ladeeffekt på maksimalt 125 kW. Audi opplyser at man da skal kunne lade batteriet opp igjen fra 0 – 80 prosent på 30 minutter. Av erfaring vet vi at dette kun lar seg gjøre under helt optimale forhold, noe man svært sjelden har.

KONSEPTBIL: Foreløpig er Q4 e-tron kun vist som konseptbil. Foto: Audi
KONSEPTBIL: Foreløpig er Q4 e-tron kun vist som konseptbil. Foto: Audi Vis mer

Dimensjoner: Q4 e-tron blir 4,59 meter lang, 1,9 meter bred, og 1,61 meter høy. Akselavstanden på bilen blir 2.762 mm, som på alle de andre slektningene, inkludert ID.3. I tillegg skal den få høy bakkeklaring, lover Audi, men vi har foreløpig ikke fått de eksakte målene. Det samme gjelder bagasjerommet, annet enn et estimat på ca. 500 liter. Noen frunk blir det heller ikke snakk om i Q4 e-tron.

Priser: Audi har ikke snakket om priser enda, men med viten om at Audi skal være premium-modellene deres, er det åpenbart at prisene følger etter. Samtidig vet vi at Q4-tron ser ut til å bli litt mindre enn eksempelvis Enyaq, men til gjengjeld antas å bli bedre utstyrt. Dermed er det ikke sikkert prisene vil skille seg så mye som de ville gjort om de var like store.

Rundt påsketider får vi fasitsvaret, og nærmere sommeren kommer vi tilbake med de første testene. Heng med!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.