Smart #3 nærmer seg Norge

Og nå vet vi brått litt mer om den.

Smart #3: Med 422 hestekrefter og 52 mil rekkevidde, er AWD-utgaven fremtidens svar på gamledagers GTI-biler. Foto: Smart
Smart #3: Med 422 hestekrefter og 52 mil rekkevidde, er AWD-utgaven fremtidens svar på gamledagers GTI-biler. Foto: Smart Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Det kinesiske elbilmarkedet har veldig mye spennende å by på, og under bilmessen i Shanghai ble det vist et titalls bilmerker og modeller som kommer på sikt kommer til Norge. Smart #3 er bare en av dem, men akkurat denne modellen er i vinden i disse dager, uten at så mange er klar over det.

Smart er som kjent et selskapet som tidligere var underlagt Mercedes-Benz, men det virket ikke helt som om Mercedes fant ut hvordan de skulle håndtere merket. Løsningen ble et felles foretak med kinesiske Geely, der Mercedes-Benz skal stå for designen og Geely for utviklingen og produksjonen.

Smart #3 nærmer seg Norge

Dersom navnet Geely er ukjent for deg, så er dette moderselskapet til en rekke bilmerker, som Volvo, Polestar, Lotus, Zeekr, Smart, og snart også Aston Martin, ryktes det, etter at Geely kjøpte seg opp til å bli merkets tredje største aksjonær. I tillegg har Geely også biler med navnet Geely, som også har fått norsk importør.

I disse dager har Volvo lansert sin nye små-SUV EX30, og det er en grunn til at vi kommer inn på nettopp denne. For når Geely nå skal stå for utviklingen av Smart #3, i tillegg til at de har Volvo som varemerke, ja så skjønner du sikkert greia.

Volvo EX30 og Smart #3 deler en rekke komponenter, inkludert plattformen. Men det betyr ikke at bilene er like. Motoriseringer og batterier er forskjellige, ettersom Volvo skal fremstå som mer premium, med nesa litt mer i været, om du forstår. Smart sikter seg mer mot et rimeligere segment. Vi kan også legge til at Zeekr X blir en ny bil som også kommer på denne plattformen.

Smart #3 er en bil som skal vises for det europeiske publikumet under bilmessen i München i september, og den kommer til Norge i løpet av første halvdel av 2024. I motsetning til Volvo er den langt rundere i formen, mer som et såpstykke i forhold. Smart skal i tillegg fremstå med et mer sportslig design. Om ytelsene vil stå i stil med designen gjenstår å se, for den får mindre batteri enn EX30, og sistnevnte er i følge spesifikasjonene raskere enn alt annet i sin klasse.

Smart #3 nærmer seg Norge

Men, så er det et men. For det finnes også et selskap som heter Brabus, som fokuserer på å tweake bilene fra Mercedes-Benz. Når Smart nå er lansert i Kina, der det blir fire modeller å velge mellom, så er en av de lanserte modellene en Smart #3 Brabus Performance. Denne koster også betydelig mer enn de tre andre modellene. Dette skal være en modell som skal lages i et begrenset antall, noe som strengt tatt er naturlig. Og jo, da. Her er også ytelsene på plass.

For Brabus-utgaven skal klare 0-100 km/t på 3,6 sekunder, og den skal klare sprinten fra stillestående til 400 meter på 11.97 sekunder.

Sett denne?

I Kina skal alle modeller ha et batteri på 66 kWh, noe som etter den kinesiske rekkeviddestandarden skal gi 580 kilometer rekkevidde på den mest energieffektive modellen. Brabus-utgaven skal klare 52 mil, etter samme målemetode.

Den forventede storselgeren blir antagelig den mer ordinære utgaven med firehjulsdrift. Den kan i likhet ned Brabus-utgaven ta deg de nevnte 52 milene, og takket være en samlet effekt på 422 hestekrefter fra et dreiemoment på 543 Nm, vil ytelsene være mer enn nok.

SETT DEM FØR? Baklysene har en klar gjenkjennelse fra Mercedes-Benz. EQA eller EQB? Kanskje. Foto: Smart
SETT DEM FØR? Baklysene har en klar gjenkjennelse fra Mercedes-Benz. EQA eller EQB? Kanskje. Foto: Smart Vis mer

Det er for øvrig interessant å se at Smart velger å gjøre bilen forhjulsdreven når det kun har drift på to hjul, mens Volvo har gått for en bakhjulsdreven løsning. Dette viser bare hvilke muligheter dagens plattformteknologi har å by på, men vi må legge til at spesifikasjonene kan endre seg før bilene kommer til Europa.

Så gjenstår det bare å velge. Ville du gått for en Volvo EX30, eller en Smart #3? Eller skal du velge å vente på en Zeekr X? Valgets kval.

Smart #3 nærmer seg Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.