Biltyveri

Smart grep gjør det «umulig» å stjele bilen din

De fleste tyverier av nyere biler i Norge skjer ved at tyvene får tilgang til nøkkelen. Men det finnes gode råd.

Hvordan oppbevarer du egentlig bilnøkkelen din? Neppe slik skadeekspert i If anbefaler. Foto: Steinar André Danielsen.
Hvordan oppbevarer du egentlig bilnøkkelen din? Neppe slik skadeekspert i If anbefaler. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Bilnøklene stjeles fra gangen i boligen, garderobeskapet i svømmehallen eller ved at den allerede ligger i bilen i garasjen, ifølge skadeeksperter hos If.

- For bileiere er det svært viktig å ha full kontroll på nøkkelen. Den øverste skuffen i entreen er der innbruddstyven leter først. Finn på et lurere sted, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Han fortsetter:

- Bilnøkkelen er er bokstavelig talt nøkkelen til verdier for flere hundre tusen kroner, og bør tas like godt vare på som for eksempel passet ditt, sier han.

Ny teknologi

Alle moderne biler har sikkerhetsteknologi som har gjort at antallet biltyverier har sunket kraftig i Norge de siste tiårene. På 20 år er biltyverier i Norge redusert med over 80 prosent.

Innføringen av elektronisk startsperre som markedsstandard har gjort det vanskelig for biltyvene. Rattlås, elektronisk startsperre og GPS-sporing av moderne biler gjør verre å lykkes med et biltyveri.

Selv om nyere biler er vanskeligere å stjele, er det likevel stjålet mellom 2000 og 3000 biler årlig de siste årene. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Nyere biler som blir stjålet forsvinner nesten uten unntak fordi tyven har klart å få tak i nøkkelen. Slike nøkkeltyverier skjer blant annet ved innbrudd i bolig og tyveri fra nøkkelskap hos bilforhandler eller bedrift, sier Clementz.

Innbruddene hjemme skjer gjerne som en del av bestillingstyverier av ulike bilmerker og modeller. Da har rett og slett biltyvene gjort grundig forarbeid og peilet seg inn på nettopp din bil.

(Har du sett denne?)

TESLA: En gruppe belgiske forskere bruker i denne videoen bare noen sekunder for å få tak i informasjonen de trenger for å stjele en Tesla - uten å bruke nøkkel. Forskerne ønsker ikke å gå ut med hvilket utstyr som trengs for å gjenskape eksperimentet. Video med tillatelse: COSIC Vis mer

Blikkboks er løsningen

Det er også registrert noen tilfeller av såkalt signalforsterkning fra nøkkel i Norge, men disse tilfellene tilhører unntakene.

- Slik fremgangsmåte er nok mer fremtredende i utlandet, sier Clementz.

Hans beste råd er å oppbevare nøkkelen i en matboks i blikk hjemme. På den måten må tyvene først bryte seg inn og deretter finne blikkboksen for å kunne stjele bilen.

- Da skjermer du antennen til nøkkelen. Er du ekstra opptatt av sikkerhet, kan nok litt aluminiumsfolie rundt nøkkelen være greit å ha på reise, sier han.

Matboksen til venstre er i blikk. Har du en slik hjemme, kan det være lurt å legge bilnøkkelen her. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema
Matboksen til venstre er i blikk. Har du en slik hjemme, kan det være lurt å legge bilnøkkelen her. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema Vis mer

Hva med elbilene?

Elbiler er kanskje attraktive å stjele, men selve tyveriene er vanskeligere å gjennomføre. Det skjer tyverier av elbiler også, men disse er vanskeligere å gjennomføre.

- Når du er biltyv, vet du ikke hvor mye strøm som er på bilen. Da er det litt nervepirrende å sitte og vente på nærmeste ladestasjon mens du må fylle strøm, forklarer Clementz.

Mange elbiler har dessuten fiffig sporingsteknologi, gode sikringssystemer og kameraer som kan ta bilder av tyven. Dette gjør elbiler mindre aktuelle å stjele.

Kommunikasjonssjefen i If avslutter med følgende oppfordring:

- Å benytte seg av bilprodusentenes ulike antityveritiltak er lurt, for eksempel å slå inn en kode ved oppstart, sier Clementz.