Renault Scenic Vision

Smart trekk skal doble rekkevidden

Tenk deg en hybridbil med null utslipp under kjøring. Om få år blir det en realitet.

SCENIC VISION: Renault har valgt en spesiell løsning for å gi deres kommende elbil kraftig økt rekkevidde. Foto: Fred Magne Skillebæk
SCENIC VISION: Renault har valgt en spesiell løsning for å gi deres kommende elbil kraftig økt rekkevidde. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Selv om nesten alle de mest populære elbilmodellene på nybilmarkedet nå kan skilte med minst 40-50 mil rekkevidde, er det fortsatt et stykke opp til tilsvarende biler med forbrenningsmotor. Og for mange er dette fortsatt et stort poeng, noe som produsentene av elbiler tar på aller høyeste alvor.

Samtidig er det ikke bare å utstyre bilene med større batteri, og så er saken løst. Skal kapasiteten økes, øker også batteripakkas vekt og volum, for ikke å glemme prisen - og dermed får produsenten en haug med nye utfordringer å håndtere.

Stort fokus på forbruk for tiden

Heldigvis er det mange kloke hoder som jobber med å løse rekkevidde-utfordringene for tiden. Nylig kunne du lese om vår prøvekjøring av Mercedes-Benz Vision EQXX, der blant annet luftmotstanden er redusert til et minimum. Bare et slikt grep kan alene føre til mange flere mil rekkevidde på motorveien.

Renault jobber også med en løsning som kan gi voldsom økning i rekkevidden, ved å lage en utslippsfri hybridbil. Dagens hybrider mellom elektrisk drift og forbrenningsmotor som benytter bensin eller diesel, er som kjent ikke utslippsfrie, og selv om de er populære i mange markeder akkurat nå, er de fjernet fra veikartet hos de fleste store bilprodusentene om noen år.

Hydrogen + batteri = mange mil uten utslipp

Det Renault har gjort, er i stedet å utstyre en batterielektrisk bil med en hydrogentank. Ved hjelp av en liten brenselcelle omvandles hydrogen til strøm, inntil 15 kWh i timen - som enten føres til batteriet - eller direkte til framdrift under kjøring.

Det eneste som kommer av utslipp under prosessen, er rent vann, og dermed blir dette et nullutslippskjøretøy så godt som noe annet.

Dersom bilen er utstyrt med et 40 kWh-batteri - som er omtrent halvparten så stort som batteriet som sitter i for eksempel Hyundai Ioniq 5 og Volkswagen ID.4 GTX, vil man kunne doble rekkevidden til 70-80 mil ved hjelp av denne teknikken, mener Renault.

Slike hydrogentanker tar riktig nok plass, men selv med fulle tanker vil vekten være langt lavere enn battericeller med like mye energi. Renault har ikke sagt nøyaktig hvor mye tanken rommer, men anslår at det skal ta 3-5 minutter å fylle den.

De har imidlertid sagt noe om hva den skal lages av: karbonfiber og resirkulert papiravfall.

Kommer om noen år

Da har Renault tatt utgangspunkt sin kommende Scenic, en crossover i mellomklassen som er klar for veiene i 2024, og som blir den første bilen fra selskapet som vil bruke denne hybrid-teknikken. Det er imidlertid utgaven med ren batteridrift som kommer først, mens hybridutgaven er ventet noe senere.

Renault fremhever at svært mye av bilen skal være framstilt av ting man ellers anser som avfall, i stor grad resirkulert plast. Faktisk sier bilprodusenten at 95 prosent av materialene i bilen skal være resirkulerbare.

Les mer om nyheten her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.