Bedre rekkevidde

Smartere enn klimaanlegg? Ford med oppsiktsvekkende målinger

Løsningen økte rekkevidden med opptil fem prosent!

VARME OVERFLATER: En kombinasjon av varme overflater og klimaanlegg på svak varme, viste seg å være meget gunstig for det totale energiforbruket. Foto: Ford
VARME OVERFLATER: En kombinasjon av varme overflater og klimaanlegg på svak varme, viste seg å være meget gunstig for det totale energiforbruket. Foto: Ford Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er kaldt ute, og det første du gjør når du setter deg i bilen, er å sette klimaanlegget på «full guffe». Kjenner du deg igjen? Og har du tillegg elbil, vet du at at det går mye raskere å få god temperatur i kupeen enn i en bensin- eller dieselbil.

Ulempen er at klimaanlegget stjeler strøm. På enkelte modeller, som for eksempel Toyota bZ4X, dropper anslått rekkevidde med mange mil så snart du skrur på klimaanlegget om vinteren.

Varmet overflatene i bilen

Det finnes imidlertid en mer effektiv måte å varme opp kupeen på, i hvert fall hvis vi skal tro ingeniører fra Ford. De har nemlig gjort undersøkelser der de har varmet opp overflater i elbilen, som tepper og dørpaneler, i kombinasjon med redusert varme fra klimaanlegget.

Forsøket ble utført på en Ford E-Transit, og ikke helt uten grunn.

VAREBIL: Det var en slik varebil som ble brukt til testen. Foto: Ford
VAREBIL: Det var en slik varebil som ble brukt til testen. Foto: Ford Vis mer

- Alle vet at når et vindu eller en dør åpnes og det er kaldt ute, så synker temperaturen raskt innvendig. Dette er spesielt tilfelle for de som kjører varebil og har mange leveringer, og hvor varmen som klimaanlegget leverer i kupeen da raskt forsvinner. Varme flater i bilen holder seg imidlertid varme, sier systemingeniør Markus Espig, hos Fords forsknings- og innovasjonssenter i Tyskland.

Det ble montert varmepaneler i armlener, gulvmatter, dørpaneler, solskjermer og et panel under rattet. Deretter ble bilen brukt til vareutleveringer på en lengre kjøreetappe på 350 kilometer. Forsøket ble gjort flere ganger, under forskjellige temperatur- og føreforhold.

Fortsetter etter videoen

OFFISIELL VIDEO: Mercedes-Benz eSprinter får både stor lastekapasitet og lang rekkevidde. Video: Mercedes-Benz Vis mer

Stor besparelse

Og konklusjonen? Oppvarmede overflater i kombinasjon med svak varme fra klimaanlegget, var i snitt 13 prosent mer effektivt enn å bare bruker klimaanlegget alene. Ved 7 minusgrader gav det en økning i rekkevidden på rundt 5 prosent.

«Samlet tilsvarer energibesparelsen flere hundre kilometer med ekstra rekkevidde årlig», skriver Ford i en pressemelding.

Ford er imidlertid ikke alene om å forske på nye måter å få ned energiforbruket på til oppvarming. Få også med deg saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.