Nye filtreringsmuligheter på FINN:

Snart kan du filtrere på rekkevidde og hengervekt på FINN

FINN tar grep, og tilpasser seg elbiler i sitt bilsøk.

ENDRES: FINN jobber med å endre bilsøket for å tilrettelegge for elbiler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENDRES: FINN jobber med å endre bilsøket for å tilrettelegge for elbiler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kampanjetilbud på Elbil24 PRO – kun 1 krone!

(Elbil24):

Nesten 300 000 mennesker søker hver måned etter elbil på markedsplassen FINN. Men foreløpig er det ikke mulig å filtrere på for eksempel batteristørrelse eller rekkevidde.

Det er imidlertid FINN i ferd med å endre på.

Batteri og rekkevidde

Selv om det stadig kommer nye elbiler på markedet, kan prisen være litt stiv for flere. Derfor ser mange på brukte elbiler, i håp om å kunne få en litt rimeligere nullutslippsbil.

Og at interessen er stor, kan forretningsutvikler i FINN Motor, Magnus Frøshaug Ryhjell bekrefte.

– Forrige måned hadde vi ca. 270.000 søk etter elbil om man slår sammen de som brukte søkeordet "elbil" og de som huket av for drivstoff-filteret "elektrisk".

TILPASSER ELBIL: Forretningsutvikler i FINN Motor, Magnus Frøshaug Ryhjell, jobber med å tilrettelegge for elbil-søk. Foto: Finn.no
TILPASSER ELBIL: Forretningsutvikler i FINN Motor, Magnus Frøshaug Ryhjell, jobber med å tilrettelegge for elbil-søk. Foto: Finn.no Vis mer

Men å filtrere på eksempelvis rekkevidde er per i dag ikke mulig. FINN jobber derfor i disse dager med å endre søkemulighetene, slik at forbruker lettere kan finne riktig bil.

– Vi ser et spesifikt behov for å tilpasse ytterligere for elbiler, både grunnet høy interesse og at elbiler har aktuelle parameter som vi ikke dekker i dag. Jeg tenker her på batteristørrelse og rekkevidde.

Ryhjell forteller at også de som er innom siden, har kommet med ønsker.

– Ja, folk er flinke til å dele sine tanker med oss, så vi har fått en del henvendelser med ønske om å kunne søke på rekkevidde for elbiler. Noen få ønsker seg batteristørrelse, men flest ønsker rekkevidde, fordi det er enklest å forholde seg til.

Må endre database

Frem til nå har FINN basert seg på tall fra Opplysningsrådet for veitrafikk (OFV) når de henter data om de ulike bilene.

For å realisere de kommende endringene må de gjøre en større endring i databasen, forteller Ryhjell.

– Oppslaget vi bruker per i dag inneholder ikke spesifikk elbilinformasjon, som for eksempel rekkevidde og batteristørrelse, og derfor må vi bytte til en annen datakilde.

– Ved å bytte vil vi også få data på bilens potensielle tilhengervekt som også er ønsket av mange.

På tide

– Tja, her er det vel bare å si at FINN har vært litt trege, men bra de endelig tar grep nå.

Det sier generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu om den kommende endringen.

BRA! Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, synd det er positivt at FINN nå tar elbil-grep. Foto: Christina Honningsvåg
BRA! Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, synd det er positivt at FINN nå tar elbil-grep. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Ifølge Elbilbarometeret 2019 er rekkevidde det viktigste for forbrukere når de vurderer å kjøpe en elbil. Bu sier at for dem som legger vekt på rekkevidde vil brukeropplevelsen forbedres.

Hun sier at nordmenn nå kjøper elbilen som nr. 1 bil og ønsker å bruke den både til hverdagskjøring og langtur. Derfor er en filtrering på rekkevidde ekstra viktig.

– Det kommer nå flere ulike batteristørrelser og ladehastigheter, både når det gjelder normallading og hurtiglading. Dette følger ikke nødvendigvis årsmodell, men kan være ekstravalg/oppgradering. Det er viktig for forbrukerne å få vite forskjellene på batteristørrelse og lademuligheter.

Men det er flere ting enn rekkevidde Bu kunne ønsket seg i et oppdatert søk.

– Andre relevante parameter kan være varmepumpe, aktiv temperaturstyring av batteripakke og app for forvarming. Jeg vil også legge til at det er viktig å inkludere «lademulighet på parkeringsplass» som valg ved kjøp av bolig.

Jobber med OFV

Arbeidet med OFV er ikke gjort i en håndvending, men de jobber nå på spreng for å finne en løsning.

Dermed er det ikke sikkert når endringen kommer på plass, sier Ryhjell.

– Noen konkret dato kan jeg dessverre ikke gi her og nå, men dette er en prioritert oppgave og vi skal gjøre alt vi kan for å få dette på plass i løpet av de kommende to månedene, og forhåpentligvis før.

I mellomtida sier Ryhjell at brukerne kan anvende fritekstsøket på FINN.

– De fleste som annonserer biler er flinke til å oppgi hvilken batteripakke bilen har som en del av annonseteksten. Hvis man f eks huker av for "BMW" og "i3" kan man i fritekstsøket skrive inn "60ah" eller "94ah" og få opp treff basert på disse batteripakkene. Noen bruker også KW/KWH.