Grønn strøm

Snart lader du kanskje elbilen med fiskebæsj (!)

Avføring fra fisk i oppdrettsanleggene i Norge kan forsyne inntil 600.000 husstander med strøm, ifølge en ny rapport.

NY TEKNOLOGI: Ifølge ny rapport kan man produsere store mengde biogass fra oppdrettsanlegg, som i neste omgang kan bli til strøm. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NY TEKNOLOGI: Ifølge ny rapport kan man produsere store mengde biogass fra oppdrettsanlegg, som i neste omgang kan bli til strøm. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24):

Det er i motbakke det går oppover, heter det i ordtaket. Og den siste tidens mange utfordringer på energifronten, har fått kverna til å gå noen ekstra runder i mange av verdens mest kreative hoder.

Løsningene som skisseres spriker i alle retninger, men samtlige er i det minste enige om at problemene kan løses.

Her hjemme har Statnett samtidig justert opp sine anslag for veksten i strømforbruket i Norge fram mot 2050. Veksten er ventet å bli på minst 60 prosent, kanskje blir den mye høyere enn det.

Så kommer det uunngåelige spørsmålet: Hvordan i alle dager skal vi klare å møte denne enorme veksten i folks strømbehov?

Elbil24 har tidligere skrevet om både solceller, vindmøller, bølgekraft og tidevannsturbiner - men kanskje ligger en stor del av løsningen hos oppdrettsnæringen, eller rettere sagt: Avføring fra oppdrettsfisken.

Og nei, det er slett ikke noen spøk.

Ved å bruke ny teknologi til å samle opp og behandle denne, kan man nemlig produsere opp mot 300 millioner kubikkmeter biogass (metan) per år.

Dette skal være nok til å kunne forsyne inntil 600.000 husstander med strøm, eller nesten 1/4 av alle husstander i dette landet.

Det fremgår i en rapport som konsulentselskapet PwC har produsert på oppdrag fra blant andre miljøselskapet Ragn-Sells og Vestland fylkeskommune.

– Sirkulær teknologi for oppdrettsanlegg gir lavere klimaavtrykk, mindre belastning på fjordene og mer fisk fra hvert oppdrettsanlegg. Samtidig utnytter vi verdifulle råvarer og bidrar til å redusere Europas avhengighet av import av energi og næringsstoffer, sier administrerende direktør Vidar Svenning Olsen i Ragn-Sells Norge.

I fiskeavføring finnes det også mye næringsfosfor. Det kan utvinnes og benyttes i mineralgjødsel og fôr. Ifølge PwCs rapport går opp mot 16.000 tonn fosfor fra oppdrettsanleggene til spille hvert år. Ved hjelp av ny teknologi kan man utvinne over 11.000 tonn fosfor, ifølge rapporten.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.