Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Kina eller ikke Kina. Skal valg av bil bli en politisk avgjørelse, eller skal vi velge bil etter behov og økonomi, innblandet en smule smak og behag?
Mens forbrukerne sitter og vurderer hvorvidt de tør å kjøpe kinesiske biler eller ikke, sitter de tyske produsentene og vurderer hvilken kinesisk bilprodusent de kan samarbeide med for å redusere kostnad, og få tilgang på deler og teknologi.
Kort fortalt: Enten vi vil det eller ei, så er Kina en smeltedigel av dimensjoner når det gjelder teknologi, og enten vi vil det eller ei, så finner denne teknologien veien inn i enhver bil, uansett opprinnelsesland.
For «forspranget ligger i teknikken», men det ikke nødvendigvis den som roper slagordet høyest som eier innholdet i det.

Stor oversikt: Så langt kommer du etter 30 minutters lading
Elbilene endret bildet
Når over 80 prosent av nyregistrerte biler i Norge er en elbil, så kan vi trygt erklære at Norge har omfavnet elbilen. I majoriteten av elbilene som triller inn over landegrensene har hovedkomponentet sitt opphav i Kina. Jeg snakker naturligvis om batteriet. Det samme gjelder programvaren som støtter dette batteriet, det såkalte BMS’et, forkortet fra Battery Management System.
Men batterier og programvare er bare noe av det som kommer fra den kanten.
BYD + Tesla + Toyota = Sant. Ikke fordi BYD skal begynne å selge Tesla, men fordi både Tesla og Toyota planlegger å benytte Blade-batterier fra kinesiske BYD, inkludert den medfølgende programvaren.
-Det gir ingen mening i at vi selger battericeller uten den tilhørende programvaren, fortalte representanter på batterifabrikken hos BYD til Elbil24 tidligere i sommer.
Se video av BYD Blade i penetrasjonstest:
Det er også denne kombinasjonen som bestemmer hvor lang garanti det skal være på batteriene, for når du kjøper en elbil, så er det produsenten av batteriene som stiller garanti for det.
Når Opel de to siste årene har byttet hele batteri på absolutt alle solgte Opel Ampera-e her til lands, så er dette et tiltak med opphav i Sør-Korea, der leverandøren LG Chem holder til.
Kjøper du deg en Volkswagen ID-serie, uansett hvilken, så sitter det høyst sannsynlig et batteri fra kinesiske CATL i den. VW bruker også andre leverandører, i mindre grad, men du som kunde har ingen mulighet til å velge.
Når vi først er inne på Volkswagen, så har de nå bestemt seg for å lage seks nye modeller basert på Edward-plattformen til Xpeng, den samme som Xpeng P7 og nye G9 bygges på.

Xpeng G9 prøvekjørt: For en gedigen overraskelse!
Og bare for å ha sagt det, en plattform er ikke bare ei bunnplate. Det er hele teknologipakken.
Den samme historien kan like gjerne sies om Ford, som nå snart kommer med en elektrisk Ford Explorer. Den er igjen bygget på MEB-plattformen til Volkswagen, så bilen er teknisk veldig lik VW ID.4, for alle nøkkelkomponenter er like.
Til og med fraværet av frunk følger med over til Ford, ettersom plattformen ikke har plass til en frunk.
Så, tilbake til utgangspunktet. Føler du deg renvasket fra det kinesiske ved å kjøpe en kinesisk bil med VW-emblem? Eller er Ford Explorer egentlig en amerikaner når det under skallet i stor grad er en VW ID.4, som for øvrig er basert på kinesisk teknologi?
Nå skal det sies at Europa forsøker å gjøre seg mindre avhengig av teknologi fra Kina, men utviklingshastigheten på den andre siden er så uendelig mye raskere at det ikke er gjort i en fei.
Mens man i Europa sitter og diskuterer hvor man skal bygge den neste batterifabrikken, har kineserne mest sannsynlig allerede bygget to.

Bygger seks batterifabrikker i Europa
Kan ikke isolere oss
Ola Kallenius er øverste sjef for Mercedes-Benz, og er klar i sin tale.
-Å løsrive oss fra den kinesiske økonomien er både utenkelig og urealistisk, fortalte han tidligere i år.
Han legger til at det heller ikke er ønskelig, i all den tid 37 prosent av omsetningen for Meredes-Benz personbiler stammer fra Kina.
Vi kunne strengt tatt laget en liste som er lenger enn denne saken på kryssende samarbeid mellom kinesiske og Europeiske bilprodusenter, som at hele Stellantis-gruppen - som betyr Peugeot, Citroën, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, og så videre – har inngått et samarbeid med kinesiske Leapmotor. Og sånn fortsetter det.

Ikke gjør dette hjemme
Allerede i 2019 skrev vi saken om de elleve nye kinesiske merkene som var på vei til Norge. Mange har allerede funnet veien, mens andre er på vei. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 70-tallet for å finne utsagn om japanske riskokere som ingen ville kjøpe. Eller de koreanske bilene som kom litt senere, som heller ingen ville ha.
Om 15 år sitter jeg som pensjonist og tenker over livet, og alle dem som i 2023 sa de ikke ville kjøpe en kinesisk bil, elbil eller annet. Jeg tipper likevel at statistikken på den tiden viser at minst én av tre likevel velger en kinesisk bil.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.