Elektrisk Hummer:

- Som whiskey uten alkohol

Kritikerne er ikke nådige etter at det ble kjent at GM vurderer en elektrisk Hummer.

EL-HUMMER? General Motors vurderer å elektrifisere Hummer for å få en fot innenfor offroad-markedet. Foto: General Motors
EL-HUMMER? General Motors vurderer å elektrifisere Hummer for å få en fot innenfor offroad-markedet. Foto: General Motors Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): For mange betyr bilmerket Hummer overdimensjonerte biler med rungende motorlyd.

De forbindes gjerne med over-macho menn som Arnold Scwartzenegger, med sitt brede chassis, store grill og drivstoff-forbruk uten like. Vel, vi skal selvfølgelig ikke glemme at Hummer også har laget mer siviliserte modeller underveis.

Nå, over 10 år etter sin storhetstid, kan elektrisk versjon være på vei.

Militærbil

Hummer, eller Humvee, var opprinnelig en bil spesialbygget for militærstyrker som trengte store solide panserbiler til off-road kjøring.

I 1992 valgte AM General å lage en såkalt sivil versjon for den jevne befolkning. Bilen ble kalt Hummer H1 og var basert på den militære Humvee-modellen.

Med filmstjerne Arnold Swartzenegger som en av de første kjøperne, ble den en hit spesielt blant de som ville ha en bil som skilte seg litt ut.

Etter dette ble det laget flere ulike Hummermodeller, i tillegg til en varebil.

Den hadde sitt absolutte storhetstid i 2006, med over 70 000 biler solgt på verdensbasis, men allerede i 2009 gikk Hummer konkurs, og i 2010 ble salget stoppet.

HUMVEE: Slik ser den originale militære Humvee ut. Foto: NTB Scanpix.
HUMVEE: Slik ser den originale militære Humvee ut. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Gjenopplives

I dag er det General Motors(GM) som eier bilmerket, og nå snuser de på å gjenopplive bilen, i en svært samtidsriktig elektrisk versjon, skriver det amerikanske nettstedet Automotive News.

GM planlegger for tiden en stor offensiv innen elektriske pickups, SUV'er og andre offroad-biler. I denne sammenheng har de vurdert Hummeren på grunn av dens gode navn og rykte på nettopp dette området.

Men er dette en oppskrift på suksess for GM?

Ikke i følge Automotive News, som sammenligner det å kjøpe en Hummer med elektrisk drivlinje med en flaske whiskey uten alkohol.

Heller ikke GM-presidenten virker overbevist enn så lenge.

- Jeg elsker Hummere, men jeg er usikker. Vi ser på alle muligheter, sa president Mark Reuss etter en pressekonferanse, i følge nettstedet.

Vil ha markedsandel

De siste årene skal GM ha fulgt nøye med på fremgangen til Jeep, som i dag eies av Fiat, og det er her de ser Hummer som en reell konkurrent.

Ifølge Automotive News skal merkets designere allerede ha jobbet med flere Hummer-Skonsepter og designuttrykk, basert på GMs kommende BEV3 plattform.

Dersom en elektrisk Hummer skulle blitt aktuelt, snakker vi uansett mange år frem i tid. BEV3 skal først lanseres for mindre biler, og trolig står Cadillac foran i køen når det gjelder de større truck-baserte plattformene.

Ikke den første

Dette er imidlertid ikke første gangen noen har vurdert en elektrisk Hummer.

Vårt søsternettsted Dinside prøvekjørte en elektrisk Hummer allerede i 2008, den gang laget av My Electric vehicle en el-versjon av Hummer HX.

I 2017 ble også den originale modellen Hummer H1 bygget om til elektrisk versjon, på initiativ av ingen ringere enn Arnold Swartzenegger.

Sammen med østerikske Kreisel Electric bygget de om Schwartzeneggers Hummer H1 til en elektrisk versjon, som de viste for resten av verden i september det året.

Denne versjonen hadde et 100 kWt batteri, firehjulsdrift, og en toppfart på beskjedne 120 km/t. Den hadde omlag 300 kilometers rekkevidde, men veide hele 3,3 tonn.

Det var imidlertid aldri en intensjon am at Kreisel Electric skulle starte masseproduksjon av bilen.

Men det viser hva som kan være mulig, dersom GM velger å ta steget helt ut.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.