Sony Vision-S

Sony-elbilen blir virkelighet

Elektronikkgiganten har inngått samarbeidsavtale med bilprodusent om produksjonen.

INFOTAINMENT: Sony demonstrerer litt av hva du kan forvente i de kommende elbilene fra Sony. Video: Sony Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Det var under den store elektronikkmessa CES i Las Vegas i 2020, at Sony for første gang viste fram konseptbilen Vision-S. Det var før corona og artikkelforfatteren var selv til stede. Jeg kan videre bekrefte at bilen overskygget alt annet Sony viste fram under pressekonferansen.

STOR STÅHEI: Her viser Sony fram konseptbilen Vision-S 01 for første gang, under CES 2020. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOR STÅHEI: Her viser Sony fram konseptbilen Vision-S 01 for første gang, under CES 2020. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Konseptbilen, som først og fremst var bygget for å demonstrere diverse Sony-teknologier, fikk så mye oppmerksomhet at selskapet besluttet å bygge videre på den. Ett år etter var den på testkjøring på veier i Østerrike, og i januar viste Sony fram nok en konseptbil, suv-en Vision-S 02.

Slår hodene sammen

Å lage konseptbiler er imidlertid noe helt annet enn å starte storstilt produksjon. Det var derfor ventet at Sony kom til å inngå en strategisk samarbeidsavtale med en av de store bilprodusentene, og nå har nettopp nyheten kommet om at Sony danner en allianse med Honda med formål om å utvikle og produsere elbiler.

Målet er å ha første elbil klar for markedet i 2025, skriver blant andre Insideevs.com.

Naturlig nok er det ventet at Honda tar seg av produksjon av karosseri og det mekanisk/biltekniske, mens Sony tar ansvar for alle elektronikk, styresystemer, sensorer, kameraer, infotainment, programvare og så videre.

Sony Vision-S 01 er en stor sedan. Bilen har vært utviklet lengst, og kan bli første Sony-bil på markedet, men det er foreløpig ikke bekreftet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sony Vision-S 01 er en stor sedan. Bilen har vært utviklet lengst, og kan bli første Sony-bil på markedet, men det er foreløpig ikke bekreftet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Selv om Sony og Honda er selskaper som deler mange historiske og kulturelle likheter, er den teknologiske ekspertisen de besitter svært forskjellig. Derfor tror jeg at denne alliansen, som samler styrkene til de to selskapene, vi by på store muligheter for fremtidens mobilitet, uttalte Toshihiro Mibe, administrerende direktør i Honda Motor Company i forbindelse med offentliggjøringen av samarbeidet tidligere denne uka.

Fortsetter etter bildekarusellen

Hva kommer først?

Vision-S-konseptbilen som ble vist fram i 2020 var blant annet utstyrt med to elmotorer med samlet effekt på 536 hestekrefter, drift på alle fire hjul og 0-100 km/t skulle kunne ekspederes i løpet av 4,8 sekunder. Topphastigheten ble opplyst til å være 240 km/t.

Det er imidlertid ventet at det er på teknologi Sony ønsker å differensiere seg fra konkurrentene, og det er ventet at bilene skal være utstyrt med 5G, lidar og et lass av sensorer og kameraer, som blant annet danner grunnlag for selvkjøring. I tillegg ligger det i kortene at Sony ønsker å briljere med sin kompetanse på skjermer, lyd- og underholdningsløsninger.

Foreløpig er det uklart om den første elbilen blir en videreutvikling av Vision-S 01 eller 02, men det er ikke direkte usannsynlig at det blir en av dem, gitt historikken.

Elbil24 følger utviklingen og kommer med mer informasjon så snart vi får den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.