Ulykker med bil:

Spår tidenes bulkefest

I år skal det handles til både 17. mai og langhelg samtidig. Det gir risiko for mange bilsmeller 16. mai.

16. mai skjer det lang flere ulykker enn ellers i mai. Nå går Fremtind forsikring ut med en advarsel. Foto: Fremtind.
16. mai skjer det lang flere ulykker enn ellers i mai. Nå går Fremtind forsikring ut med en advarsel. Foto: Fremtind. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Stress og uoppmerksomhet er en gjenganger på typiske utfarts- og handledager. Det merker forsikringsbransjen på skadetallene hvert eneste år.

- 16. mai er den store handledagen før nasjonaldagen. Da har vi en tendens til å stresse mer enn normalt, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

- Vi registrerer nær 40 prosent flere bilsmeller spesielt i forbindelse med rygging, påkjøring bakfra og på parkerte biler enn ellers i mai, fortsetter Hofstad-Nielsen.

Frykter flere skader

Den store bulkedagen i Norge går for å være 22. desember, mens den lille bulkedagen er 16. mai. I fjor ble det registrert 218 bulkeskader 16. mai, mot snitt på 160 skader per dag i resten av mai.

I år kommer både nasjonaldagen og Kristi himmelfartsdag etter hverandre. Det betyr at mange benytter 16. mai til å stresse rundt i et håp om å handle og fikse ferdig for 17.mai, Kristi himmelfartsdag og langhelg.

Det vil føre til enda mer aktivitet enn tidligere på 16. mai, tror Fremtind. De har noen klare råd til deg som må kjøre:

- Ta deg god tid, la mobilen ligge når du kjører og ta det pent i parkeringshus. Stress og uoppmerksomhet fører til mange skader som kunne vært unngått, sier Hofstad-Nielsen.

EKSPERT-TRIKS: En tannpirker er et perfekt verktøy for å fylle steinsprutskaden med lakk. Dette trikset er det mange eksperter som også bruker. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Hennes beste tips til en bulkefri 16. mai

  • Ta deg god tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut. Er du bekymret for parkeringshus – parkér utenfor om det er mulig.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  • Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth, bør du koble til denne før du starter å kjøre.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av kryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.