Forsikring og kjørelengde

Sparte 4000 kroner på en ti minutters sjekk

En av fem bileiere kjører mindre enn det de betaler forsikring for. Vi sjekket forsikringsprisen på Tesla Model Y og VW ID.3 og sparte nesten 4000 kroner.

SPARTE 2 500: Da en bileier satte ned kjørelengden på sin Tesla Model Y fra 20 000 til 16 000 kilometer i året, sparte han 2 500 kroner. Jobben tok ti minutter. Foto: Rune Korsvoll
SPARTE 2 500: Da en bileier satte ned kjørelengden på sin Tesla Model Y fra 20 000 til 16 000 kilometer i året, sparte han 2 500 kroner. Jobben tok ti minutter. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Forsikringsselskapet If analyserte for en tid tilbake data fra de kundene som har bilforsikring i selskapet. Det viste seg at rundt 20 prosent betalte forsikring for flere kilometer enn det de virkelig kjørte. Dersom de hadde justert ned kjørelengden til det de virkelig kjører, kunne de ha spart en god del tusen kroner, ifølge selskapet selv.

Vi gjorde en rask sjekk på to elbiler i Finansportalen, som driftes av Forbrukerrådet. Her kan du sjekke forsikringsprisene på din bil, med forskjellig kjørelengder, i forskjellige selskaper.

Sparte mye på Tesla Y

Den første bilen vi sjekket var en Tesla Model Y med 20 000 kilometer kjørelengde i året. I Gjensidige koster forsikringen 10 365 kroner og i If 14 699 kroner.

PENGER UT AV VINDUET: Bilene i den norske bilparken kjører i overkant av 12 000 kilometer i året i gjennomsnitt. Mange betaler for langt flere kilometer enn de kjører og det kan være flere tusen kroner ut av vinduet. Foto: If
PENGER UT AV VINDUET: Bilene i den norske bilparken kjører i overkant av 12 000 kilometer i året i gjennomsnitt. Mange betaler for langt flere kilometer enn de kjører og det kan være flere tusen kroner ut av vinduet. Foto: If Vis mer

Ved å sette ned kjørelengden til 16 000 kilometer, som var mer riktig for bileieren, ble prisene henholdsvis 9456 og 12.299 i de to selskapene. Det betyr nesten 2 500 kroner spart hos If. Hadde eieren kun hatt behov for 12.000 kilometer, ville prisen i If blitt 10.823 kroner. Med andre ord nesten 4000 kroner spart på en jobb som tok ti minutter.

Enkel sjekk

Vi sjekket også prisene på en snart tre år gammel VW ID.3, der forsikringstakeren i utgangspunktet hadde 16 000 kilometer kjørelengde. Prisen i de to selskapene var da 7989 kroner hos Gjensidige og 10.395 hos If. Med kjørelengde satt ned til 12 000 kilometer, ble prisene til sammenlikning 7123 og 9177 kroner. En besparelse på over 1200 kroner på en liten, rimelig bil.

EN SJEKK LØNNER SEG: - Det lønner seg å ta en prat med en forsikrings-rådgiver med jevne mellomrom. Kanskje trenger du en ny forsikring eller kanskje har du forsikringer du ikke trenger, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If
EN SJEKK LØNNER SEG: - Det lønner seg å ta en prat med en forsikrings-rådgiver med jevne mellomrom. Kanskje trenger du en ny forsikring eller kanskje har du forsikringer du ikke trenger, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If Vis mer

Begge bileierne har 75 % bonus på sine forsikringer. For eiere med lavere bonusgrad, vil forskjellene trolig bli enda større. Det samme vil den bli jo nyere eller dyrere bilen din er.

Bruk pengene på noe annet

- Dette viser at det er smart å gå gjennom forsikringene sine med en rådgiver. Livet tar ofte en del uventede svinger. Folk flytter fra hverandre, får barn og så videre. Det som var riktig for to år siden er ikke nødvendigvis riktig i dag. Da kan du både avdekke eventuelle forsikringer du trenger, men også spare penger på dekning du ikke har behov for, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Når du kan redusere forsikringspremien din med 10-12 prosent burde det være grunn god nok for å notere denne kjørelengden på en gul lapp eller på mobiltelefonen din. Kjører du mindre så melder du fra og kan bruke pengene på noe annet. Dette kan du melde inn til oss når som helst i løpet av året, sier Clementz.

AVKORTNING: Dersom du har betalt for lite i forhold til det du kjører, ken det ende med avkortning i utbetalingen etter en skade. Foto: Colourbox
AVKORTNING: Dersom du har betalt for lite i forhold til det du kjører, ken det ende med avkortning i utbetalingen etter en skade. Foto: Colourbox Vis mer

Har du kjørt for langt?

Rundt 12.000 kilometer er ofte det en familiebil som er «normalt» mye i bruk kjører i året. Mange av de mindre bilene, som brukes som en bil nummer to, går ofte mye kortere - ned mot 8.000 kilometer årlig.

Beregninger fra If viste også at rundt 20.000 kunder kjørte lengre enn hva de var forsikret for. Hvis det er tilfellet må du gi beskjed til forsikringsselskapet ditt om at kjørelengden er overskredet. Det betyr vanligvis ikke annet enn at premien din blir noe større neste gang du får den. Får du en skade når du ha kjørt lengre enn det du har betalt for, kan det medføre en reduksjon i utbetalingen – såkalt avkortning – etter en skade.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.