Zeekr X:

Spennende Volvo-slektning: - Som en rakett å regne

(STOCKHOLM): Kompakt-SUV-en Zeekr X er en nær slektning til Volvo EX30 og kommer med full pakke. Hvilken foretrekker du?

Foto: Steinar André Danielsen
Foto: Steinar André Danielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I sommer var Elbil24 på plass i Gøteborg for å ta en nærmere kikk på to nye modeller fra Zeekr. Vi prøvekjørte Zeekr 001, en bil til trekvart million dersom du velger den med søkke og snøre av utstyr. Og vi så på den kompakte SUV-en Zeekr X, som blir langt rimeligere

Sistnevnte deler veldig mye av teknologien med kommende Volvo EX30.

Nå har Elbil24 igjen tatt turen over svenskegrensen, denne gangen til Stockholm for å prøvekjøre X. Hvordan det gikk, får du lese i en artikkel hos oss 5. oktober. I mellomtiden vil denne saken gjøre deg godt kjent med den spennende nykommeren:

Zeekr X er en kompakt bil på 4,45 meter i lengde, og som er utformet som en kompakt-suv. Bilen er i likhet med Volvo EX30 og Smart #1 bygget på SEA-plattformen til Geely-gruppen, som eier både Zeekr, Volvo, Polestar, Lotus og enda flere merker.

Foto: Steinar André Danielsen
Foto: Steinar André Danielsen Vis mer

To versjoner

X’en blir å få med to alternative drivlinjer, der den bakhjulsdrevne utgaven får en motor på 272 hestekrefter på bakhjulene. Dette skal være nok til å skyve den kompakte bilen til 100 km/t på 5,6 sekunder.

Da er det verdt å vite at dette til nå er den slappeste versjonen de kommer med.

For den andre utgaven de slipper fra start har to elmotorer og firehjulsdrift. Med 428 hestekrefter blir den lille bilen som en rakett å regne, for sprinten skal gå unna på 3,8 sekunder. Dette er 0,2 sekunder tregere enn søstermodellen Volvo EX30, men så er heller ikke bilene identiske, selv om de deler plattform og øvrig drivlinje.

Kompakt, men plasseffektiv

Til å være relativt kompakt har Zeekr klart å få utnyttet plassen godt. Det er mer enn nok plass i både forsetene, baksetet og i bagasjerommet. Det er ikke utenkelig at de som kjøper en slik bil kanskje har mindre barn de skal ha med seg. Disse vil antagelig finne de tette forstolene som et hinder for utsikt. Det samme med høye dørkarmer i bakdørene.

Den opplevde kvalitetsfølelsen innvendig bærer fortsatt litt preg av mer hardplast enn i storebror Zeekr 001, men så er det også snakk om en betraktelig rimeligere bil.

Foto: Steinar André Danielsen
Foto: Steinar André Danielsen Vis mer

Ettersom det er en bil som er skapt som elbil fra bunnen av, så er gulvet flatt, og Zeekr har valgt en åpen løsning også for de som sitter foran, uten en diger klump av en midtkonsoll som skiller setene.

Høyt oppe på dashbordet sitter en 14,6-toms skjerm til infotainment-systemet og de fleste bilfunksjoner. Foran rattet har du et 8 toms display for standardinfo, som speedometer og annet. I tillegg har du også på denne et head-up display i frontruten.

Helt bakerst har du et bagasjerom som måler 362 liter, når også det som befinner seg under gulvplaten tas med. Som eksempel er dette 22 liter mindre enn i en VW ID.3, men likevel bra til størrelsen bil å regne. I tillegg finner du en liten, men likevel passe stor frunk for en sammenrullet ladekabel.

  • Geely produserer flere elbil-merker i tillegg til Geely. Lotus er én av dem. Sjekk ut denne lekkerbiskenen:

Prisen vil avgjøre

Med en batteripakke på 69 kWh brutto skal den bakhjulsdrevne utgaven – som også er den mest effektive – klare inntil 445 kilometer rekkevidde etter WLTP-standarden. Velger du firehjulstrekkeren skal den kunne rulle inntil 425 kilometer, før det er stopp.

Foto: Steinar André Danielsen
Foto: Steinar André Danielsen Vis mer

Zeekr har ikke valgt å gå i krigen med ladehastighet som salgsargument, men Zeekr X skal likevel støtte en ladeeffekt på 150 kW ved hurtiglading (DC), og har en ombordlader som støtter 22 kW for typisk hjemmelading (AC-lading).

Når Zeekr X kommer på markedet må vi regne med at den er priset etter det øvrige markedet. De prisene som i dag er oppgitt i Sverige vil rett og slett være for høyt i dagens marked, da bilen vil koste nær 600.000 kroner med firehjulsdrift. Det er for drøyt for en bil med denne størrelsen – selv om utstyrsnivået er imponerende. Dette kommer vi naturligvis tilbake til når vi får de endelige prisene for det norske markedet.

Utvidet garanti

Skulle du være skeptisk til å kjøpe en bil fra et nytt merke, så har Zeekr løsninger for garantier helt opp til ti år, dersom du ønsker. Dette vil koste deg noen ekstra kroner i flere besøk på et servicepunkt, men gir til gjengjeld en økt sikkerhet.

Batterigarantien er uansett bedre enn de fleste, selv uten denne ekstra garantiløsningen, ettersom de garanterer det som kommer først av 8 år og 200.000 kilometer. Normalen i det norske markedet er 8 år / 160.000 kilometer. For resten av bilen er det 5 år og 100.000 kilometer som gjelder.

I likhet med Zeekr 001 må vi vente en stund til på Zeekr X, for også denne skal få sin debut på markedet i løpet av neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.