Elbil vs bensin og diesel:

Spesielt én grunn frister nordmenn til å kjøpe elbil

Ny undersøkelse gir klare svar på hvorfor noen velger elbil, mens andre lar være.

Stadig flere nordmenn velger elbil - og begrunner det med flere fordeler. Men hva nå som momsfritaket trolig fjernes? Foto: Steinar André Danielsen
Stadig flere nordmenn velger elbil - og begrunner det med flere fordeler. Men hva nå som momsfritaket trolig fjernes? Foto: Steinar André Danielsen Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Gunstige avgiftsregler knyttet til innkjøp og bruk er det viktigste ja-argumentet for å velge elbil ved neste bilkjøp.

Det kommer frem av en undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Autobransjens leverandørforening (ABL).

De spurte i undersøkelsen har rangert en rekke mulige elbil-fordeler etter en skala fra én til syv, der høyeste tall betyr at noe anses som svært viktig.

To tredjedeler av de spurte har rangert nettopp avgift-argumentet høyt ved å gi karakteren syv, seks eller fem.

Regjeringen vil fjerne fordel

Elbil24 har tidligere skrevet om at det går mot full elbilmoms fra nyttår, noe som i så fall vil være et skudd for baugen for dem som setter avgift-argumentet høyt.

Naf er rasende på regjeringen og omtaler momsforslaget som «et frekt og usedvanlig provoserende løftebrudd». Basert på ABLs nye undersøkelse er det grunn til å tro at potensielle elbil-kjøpere også vil være skuffet.

- Svarene viser at preferansen for elbil trolig reduseres hvis avgiftene øker. Endringene som nylig ble varslet i revidert nasjonalbudsjett kan derfor raskt påvirke etterspørselen i det øvre elbil-segmentet negativt, sier daglig leder Arild Hansen i ABL.

  • Har du sett denne?
STOR NYHET: Elbil24 var til stede under verdenspremieren for den nær-ferdige bilen. Video: Steinar A Danielsen Vis mer

Fossil-skam?

De neste argumentene på lista over hvorfor nordmenn ønsker å kjøpe elbil, er kjøreopplevelse og komfort. Deretter følger frykten for at fossilt drivstoff blir dyrere og mindre tilgjengelig.

Først på fjerdeplass kommer hensynet til klima og miljø. 45 prosent har vektlagt dette med syv, seks eller fem.

Noen færre fremhever risikoen for at andre typer biler vil bli underlagt kjørerestriksjoner, eller at slike biler kan få et bratt verdifall.

Helt på sisteplass kommer belastningen ved å bli stemplet som etternøler i det grønne skiftet.

- Bare 19 prosent mener dette er viktig, så skamfølelsen knyttet til å kjøre bensin- eller dieselbil er foreløpig ikke så veldig utbredt, sier Hansen.

Ladetid og rekkevidde

Når det gjelder grunner som taler mot å velge elbil, har norske bileiere en klar oppfatning, ifølge undersøkelsen. Den viser at syv av ti mener det største ankepunktet mot elbil er ulemper knyttet til ladetid og begrenset rekkevidde.

Deretter følger oppfatningen om at ladeinfrastrukturen i Norge ikke er godt nok utbygget foreløpig.

- På tredjeplass kommer risikoen for at gunstige avgiftsregler svekkes eller tas bort. Det er ellers verdt å merke seg at drøyt halvparten oppgir som viktig at prisen for elbilen de ville valgt er høyere enn summen de har til rådighet ved neste kjøp, avslutter Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.