Kia HabaNiro:

Spicy konseptbil fra Kia

Har full selvkjørende egenskaper og futuristisk interiør.

MYE KRYDDER: Kia HabaNiro skal gi innblikk i fremtidens biler fra bilprodusenten. Foto: Kia
MYE KRYDDER: Kia HabaNiro skal gi innblikk i fremtidens biler fra bilprodusenten. Foto: Kia Vis mer
Publisert

(Elbil24):

Stadig flere futuristiske konseptbiler dukker opp under internasjonale bilmesser om dagen.

Under motormessen i Shanghai viste Audi fram sin framtidsbil lastet med kunstig intelligens og levende planter, mens VW viste fram sin ID. ROOMZZ som skal la eieren selv bestemme oppsettet på interiøret.

Under New York Auto Show nylig viste Kia fram sin nyeste konseptbil, med nivå 5 selvkjørende egenskaper og bio-skanning.

Alt mulig-bil

HabaNiro er laget med utgangspunkt i Kias nyeste elbil Niro. Den nye konseptbilen skal være hakket mer "spicy", ifølge produsenten.

Derav navnet, som vi antar spiller på habanero-chilien.

Bilen, som ble vist under New York Motor Show, har derfor et lava-rødt interiør. Utsida, derimot, er perlehvit, med den samme lavarøde fargen på c-stolpen og videre bakover på taket.

Grillen skal, ifølge Kia, minne om munnen til en hai, med svarte tenner.

Det er imidlertid ikke her krydderet er.

ANNERLEDES: Vingedører som vender opp og bort fra hverandre skal gi god tilgang til setene. Foto: Kia
ANNERLEDES: Vingedører som vender opp og bort fra hverandre skal gi god tilgang til setene. Foto: Kia Vis mer

Ifølge Kia er bilen en såkalt alt mulig-bil, eller ECEV, altså en helt ny kategori bil. For folk flest vil den kanskje minne mest om en kompakt crossover, men ifølge produsenten er den vanskelig å definere.

De mener nemlig at det er en pendlebil, crossover, SUV og et høyteknologisk arbeidsrom – alt i ett.

Ingen knapper

Bilens fem sitteplasser skal være lett tilgjengelige på grunn av bilens vingedører. Men i motsetning til Tesla Model X, hvor vingene åpnes oppover, har Kia valgt en løsning der de bakre dørene åpner seg opp og bakover, og de fremre opp og framover.

Innvendig finnes det ingen knotter, eller tradisjonelle skjermer. I stedet skal alt kunne styres ved hjelp av en skjerm som dukker opp langs dashbordets vidde.

Skjermen styres fra en berøringsplate med lys-sensorer på bilens dashbord, som lar føreren sveipe og flytte på bilens funksjoner, som på et sjakkbrett.

INGEN KNAPPER: Berøringsplaten på dashbordet styrer bilens funksjoner. Foto: Kia
INGEN KNAPPER: Berøringsplaten på dashbordet styrer bilens funksjoner. Foto: Kia Vis mer

I tillegg har de utstyrt bilen med noe de kaller R.E.A.D., et system som leser førerens følelsesmessige tilstand gjennom kunstig intelligens og biometrisk skanning, altså samme teknikk som brukes for å lese fingeravtrykk.

Ved hjelp av informasjonen bilen får, skal den kunne stille inn bilen etter sjåførens humør, og endre både lyssetting, temperatur og andre funksjoner.

Blikk inn i framtida

Bilen har heller ikke et ryggespeil, som tradisjonelle biler.

I stedet skal bilen, gjennom en øyeskanner, kunne merke når føreren ser der speilet vanligvis er plassert. Ved bruk av kunstig intelligens skal bilen da vise en 180 graders video av utsikten bakover.

HabaNiro er utstyrt med fire-hjulsdrift, og ifølge produsenten skal den ha en rekkevidde på 483 km. I størrelsen kan den minne mye om en Niro, selv om den er litt kortere, litt bredere og litt høyere.

Spesifikasjoner:
Rekkevidde:483 km
Drivverk:Fire hjulsdrift
Lengde:4430 mm
Høyde:1600 mm
Bredde:1955 mm
Akselavstand:2830 mm

Dette er ikke første gangen vi får framtidsvyer fra Kia. Under motormessen i Genéve viste de fram konseptbilen Imagine, med 21 individuelle skjermer. Også denne høyteknologisk og framtidsrettet.

Ifølge Kia er imidlertid ikke HabaNiro en typisk konseptbil som blir vist, men aldri bygget. De mener derimot at dette er et blikk inn i framtidas biler, og at de ser for seg at en god del av funksjonene for eksempel vil bli bygget inn i framtidige Niro-modeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.