Hater elbiler

Spyr ned Tesla-en i svart diesel-røyk

Elbil-hatet lever. Det fikk denne Tesla-eieren erfare da han ble utsatt for såkalt «rolling coal» på vei til jobb.

HATER ELBILER: Mange eiere av store diesel-biler har bygget dem om slik at de kan spy store, svarte røykskyer på elektriske biler. Video: Jeff Mahins Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Hendelsen skjedde på en motorvei inn mot Miami, Florida, en fredag morgen. Den ble fanget opp med et kamera som Tesla-eier Jeff Mahin hadde montert på dashbordet. Dette er ikke et enestående tilfelle. Det forekommer såpass ofte at det har fått en egen betegnelse - «coal rolling» eller «roller coal».

Spesielt i USA bygger mange eiere av biler – spesielt store pickup-er med store dieselmotorer – om bilene sine, slik at de med et kraftig trykk på gasspedalen spyr store sot-skyer med svart diesel-røyk ut av eksosanlegget.

Svart diesel-sky

«Coal rolling» og er noe som brukes av eiere av store dieselbiler som hater elbiler, syklister og fotgjengere. Ved å sprøyte et stort overskudd av diesel inn i motoren, vil uforbrent eller dårlig forbrent diesel skape store mengder med svart røyk bak bilen. På noen biler blir også partikkelfilteret koplet ut. Ifølge Wikipedia kan det koster opp mot 5.000 dollar, eller nesten 45.000 kroner, å bygge om bilen på denne måten

BYGGER OM BILEN: Bilene bygges om for opptil 45.000 kroner for å kunne spy ut svart røyk på andre trafikanter. Foto fra video. Jeff Mahins
BYGGER OM BILEN: Bilene bygges om for opptil 45.000 kroner for å kunne spy ut svart røyk på andre trafikanter. Foto fra video. Jeff Mahins Vis mer

På videoen fra den aktuelle hendelsen ser vi at sjåføren på en Tesla Model 3 forsøker å skifte kjørefelt for å komme seg unna, men at sjåføren av Ford-pickup-en følger etter ved å presse seg inn blant flere biler. Han fortsetter å slippe ut svart røykt. I løpet av de 39 sekundene som videoen varer, blir Jeff Mahins Tesla «Coal rollet» fire ganger. Det skjer tydeligvis ikke ved en tilfeldighet.

Forsøker å slippe unna

Hendelsen viser at hatet mot elektriske biler lever i beste velgående, spesielt blant personer som sverger til store pickup-er med store diesel-motorer. Slike finnes det mange av i USA.

- Det er vanskelig å forstå hvor langt sjåføren i den store pickup-en gikk for å spy svart diesel-røyk på meg. Jeg skiftet kjørefelt for å unngå røyken, men han kastet seg mellom flere biler uten å bruke blinklys for å kunne fortsett å blinde meg med svart røyk. Han satte både sitt eget og andres liv i fare, sier Jeff Mahins til teslarati.com, en nettside med nyheter fra Teslas og Elon Musks verden.

Det er Mahins som selv har postet videoen på Facebook og Youtube:

Bot på 45.000

Allerede i 2014 vedtok Environmental Protection Agency (EPA) et forbud mot «Coal rolling». Byrået slår fast at dette ikke bare er en fare for andre trafikanter, men også forurensning av miljøet. Som et svar på at dette blir stadig mer populært, har sju amerikanske stater slått fast at dette er en ulovlig handling og kan medføre straff. I staten Illinois er det for eksempel foreslått at boten for dette bør være 5.000 dollar, eller rundt 45.000 kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.