Elbilsalget

Statens inntekter stuper

Statens inntekter på drivstoff og motorvogner synker kraftig som følge av elbil-boomen.

MINDRE FORBRENNING: Det selges knapt biler med forbrenningsmotor lenger. Det merkes i statskassa. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MINDRE FORBRENNING: Det selges knapt biler med forbrenningsmotor lenger. Det merkes i statskassa. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skrev i sin regjeringserklæring at de vil innføre moms på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler. Samtidig ønsker de at det skal være et krav at ladbare hybrider minst skal ha 10 mil rekkevidde for å få avgiftsfordeler.

Kraftig reduksjon i inntektene

Det har lenge vært ventet at noe kom til å skje med avgiftsfordelene, og forklaringen får vi ved å se å utviklingen i bilmarkedet. Det siste året har langt over halvparten av alle registrerte nybiler vært helelektriske, og i oktober var andelen helelektrisk over 70 prosent for andre måned på rad.

Det merkes i statskassa. Statens inntekter på drivstoff og motorvogner sank nemlig med 11 prosent fra 2019 til 2020. Overgangen til elbiler og lavutslippsbiler er naturligvis hovedårsaken.

Avgiftene på drivstoff og motorvogner er dels avhengige av bruk, og dels knyttet til det å eie eller kjøpe en bil.

De innbetalte avgiftene på drivstoff og motorvogner gikk ned med 4,6 milliarder kroner fra 2019 til i fjor. Av dette var 3,6 milliarder kroner nedgang i avgifter på å kjøpe og eie bil, mens 1 milliard kroner var avgifter på drivstoff, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mange milliarder borte

Siden 2015 er innbetalte avgifter på drivstoff og motorvogner redusert med 10,5 milliarder kroner. I denne perioden økte antall elektriske personbiler fra 69.000 til 340.000.

I samme periode ble salget av bensin og diesel redusert. Salget av bilbensin ble redusert med nesten 18 prosent, mens salget av diesel ble redusert med i underkant av 7 prosent.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.