Bruk av bilbelte:

Statens vegvesen reagerer på utvikling: - Foruroligende

Færre kontroller til tross: Stadig flere nordmenn blir tatt i å kjøre uten bilbelte.

Video: IIHS Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): - Å bruke bilbelte er et av de enkleste trafikksikkerhetstiltakene som finnes og det er foruroligende at vi utsteder flere gebyrer for dette i år enn i fjor, sier Jan Erik Myhr i Statens vegvesen.

Myhr viser til deres egne kontroller langs norske veier: Over 120.000 kjøretøy ble kontrollert for belte-og hjelmbruk fra januar til juni.

I løpet av perioden ble det utstedt over 200 flere gebyrer for manglende bilbelte sammenliknet med første halvår i 2021.

Færre kontroller - flere tatt

Det skremmende er at selv om Vegvesenet utførte flere kontroller i samme tidsrom i fjor, ble det altså avdekket flere som kjørte uten bilbelte under kontrollene hittil i år.

De eksakte tallene:

  • Første halvår 2021: 128.997 kontroller: 1032 bøtelagt for manglende bruk av bilbelte.
  • Første halvår 2022: 122.232 kontroller: 1237 bøtelagt for manglende bruk av bilbelte.

Stygge tall

Trenden er ikke positiv. Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at rundt 4 av 10 drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

- Selv om de fleste bruker bilbelte, er det likevel overraskende at så mange ikke bruker det, siden vi vet at det har svært god effekt om ulykken er ute, sier Myhr.

Å ilegge gebyrer for manglende beltebruk er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere antall drepte og hardt skadde i trafikken, ifølge Vegvesenet.

Ved å bruke bilbelte sikrer du ikke bare deg selv, men også andre for å bli skadet om det skulle skje en ulykke. Blir du tatt uten bilbelte, ilegges du et gebyr på 1500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.