Norges Elbilhovedstad 2019:

Stavanger best på elbil

Vant pris foran Oslo, Bergen og Trondheim.

VANT: Stavanger vant prisen Norges Elbilhovedstad 2019. Foto: NTB Scanpix
VANT: Stavanger vant prisen Norges Elbilhovedstad 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): I dag ble tittelen for årets elbilhovedstad utdelt under Arendalsuka.

Stavanger gikk av med seieren foran Bergen, Oslo og Trondheim.

– Ord til handling

Stavanger kommune, ved kommunalråd Per A. Thorbjørnsen, fikk prisen overrakt av klima- og miljøminister Ola Elvestuen onsdag kveld.

Sammen med prisen fikk vinnerkommunen en smart ladestasjon fra Scheider Electric som skal doneres til en verdig mottaker i byen.

– Vi har gjort ord til handling. Alle de politiske partiene har vært enige om denne satsingen og alle partiene står bak denne seieren. I 2017 kom vi som en åpenbar taper – nå er vi åpenbar vinner. Nå er vi Norges elbilhovedstad, sa Per A. Thorbjørnsen.

Det var skarp konkurranse med 2017-vinneren Oslo, Trondheim og fjorårets vinner Bergen at Stavanger vant.

Skal inspirere

Norsk elbilforening står for kåringen, og en fagjury delte ut terningkast over byenes innsats for elbil spesielt, og elektrisk transport generelt.

Fagjuryen vurderte en rekke faktorer fra elbilutvikling og elbilbestand, til utbygging av ladestasjoner og tilrettelegging av hjemmelading i borettslag og sameier.

Det var utviklingen siste år som skulle telle tyngst. Gjeldende og vedtatt elbilpolitikk som gratis eller miljørabatt på bomavgift og parkering var også viktige vurderingskriterier.

Juryen har bestått av:

  • Erik Lorentzen, leder av fag og rådgivning, Norsk elbilforening
  • Marius Holm, daglig leder, miljøstiftelsen Zero
  • Beate Nossum, byråleder og spesialrådgiver, Footprint

– Kommunene selv kan gjøre mye for å få folk til å velge elbil. Kåringen av Elbilhovedstaden skal inspirere til konkurranse mellom byene om å bli best på tilrettelegging for elbil, med særlig vekt på lading, sa juryleder Erik Lorentzen, for Elbilhovedstaden.

Levert på mye

Jurylederen skryter av årets vinnerkommune.

– Stavanger har levert på veldig mye. Størst prosentvis vekst i antall elbiler, men den store jobben de har gjort på lading ble til slutt tunga på vekstskålen. De har bygd flest ladere, har minst ladekø og elbileierne i Stavanger er mest fornøyd med ladetilbudet. Det er bare å gratulere, sa Erik Lorentzen.

GRATULERER: Generalsekretær i Norsk Elbilforening roser vinnerbyen Stavanger. Foto: Norsk Elbilforening.
GRATULERER: Generalsekretær i Norsk Elbilforening roser vinnerbyen Stavanger. Foto: Norsk Elbilforening. Vis mer

Også generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, gratulerer.

– Transportsektoren står for en stor andel av klimagassutslippene både i Norge og resten av verden. Det haster å få ned klimautslippene og her har kommunene en nøkkelrolle, sier Bu og fortsetter.

– Jeg er veldig glad for at Stavanger har tatt utfordringen. I 2017 var de blant de dårligste, men dro hjem og har jobbet knallhardt med sin elbilsatsing. Det skaper resultater.

Plasseringene ble til slutt:

  • Stavanger 17 poeng
  • Bergen 14 poeng
  • Oslo 13 poeng
  • Trondheim 9 poeng

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.