Ford Mustang Mach-E

Stemplet som «ekstremt farlig» i Sverige. Nå tar Ford grep

Mange tusen nordmenn har kjøpt bilen som ble slaktet i anerkjent elgtest.

Det gikk hardt for seg da Ford Mustang Mach-E ble utsatt for elgtest. Teknikens Värld er lite imponert. Video: Patrik Lindgren/Teknikens Värld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): - Dette er veldig viktige funn, sa Linus Pröjtz i svenske Teknikens Värld til Elbil24 i september.

Da hadde han og kollegene i det svenske teknologimagasinet nylig kjørt Ford Mustang Mach-E gjennom sin berømte elgtest. Testen bedømmer bilenes evne til å manøvrere i høy hastighet og simulere det som skjer hvis en elg plutselig hopper ut i veien.

Testpanelet reagerte på at Mustangen overhodet ikke oppfylte kravene og så seg nødt til å underkjenne bilen.

- At bilen ikke får tilstrekkelig hjelp av antiskrenssystemet, betyr en større risiko for at bilen kan gå sidelengs inn i en ulykke. Det er ekstremt farlig, ettersom deformasjonssonene på bilen gjerne mangler på sidene, forklarte Pröjtz den gangen.

Har tatt grep

I etterkant opplyste informasjonsdirektør Anne Sønsteby i Ford Norge til Elbil24 at Ford ville gå i dialog med testpanelet for å granske funnene.

Det har de nå gjort - og det har gitt resultater:

- Dialogen har vært mellom Ford Europa og Teknikens Värld. Det har vært foretatt en liten endring i ESP-innstillingene på bilen i normalt modus som tillater noe mindre overstyring, sier Sønsteby til Elbil24.

Ford Mustang Mach-E har allerede rukket å bli en populær bil i Norge. Foto: Fred Magne Skillebæk.
Ford Mustang Mach-E har allerede rukket å bli en populær bil i Norge. Foto: Fred Magne Skillebæk. Vis mer

ESP står for elektronisk stabilitetsprogram og er et system som skal hjelpe sjåføren i situasjoner hvor det er fare for å miste kontrollen på kjøretøyet.

Ford velger nå å begrense denne overstyringen og mener endringen er tilstrekkelig for å løse problemet som oppstod i elgtesten.

- Vi har testet Mach-E over hele verden med en omfattende rekke tester i mange forskjellige miljøer, og vi er sikre på at Mach-E yter til de aller høyeste standardene satt globalt av Ford, inkludert vår omfattende stabilitet og elektronisk stabilitetskontroll, sier Sønsteby.

Vil fikses hos forhandler

Våren 2021 ventet mange nordmenn i spenning på nye Ford Mustang Mach-E. Utfordringer knyttet til coronapandemien gjorde at bilens skikkelige inntog i Norge drøyde i flere måneder.

Onsdag 28. april kom imidlertid et spesialchartret bilfrakteskip til Drammen havn fra Antwerpen i Belgia, fullastet med Ford Mustang Mach-E.

Totalt i 2021 ble det solgt over 6000 eksemplarer av SUV-en. Flere av disse er riktignok GT-versjonen, som klarte seg langt bedre i elgtesten, men tusenvis av norske Mustang-eiere har nå en bil som Ford har sett seg nødt til å gjøre endringer på.

- Endringen er allerede implementert på alle nye biler og vil bli implementert på eksisterende biler ved besøk hos forhandler, sier Sønsteby.

Ford har ikke kontaktet kundene sine og informert om at oppdateringen er tilgjengelig.

- Det gjøres stadig ulike endringer i bilens programvare, og vi har ikke sendt en dedikert kommunikasjon til kundene rundt denne oppdateringen. Den vil bli implementert ved neste besøk hos forhandler, samtidig som den snart også rulles ut Over-the-air, svarer Sønsteby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.