Produsere elbilbatteri

Stiller nye krav til elbilbatterier: - En «game changer»

Nå vil EU sørge for at produksjonen av elbilbatterier følger nye retningslinjer.

STRAMMER INN: Nå vil EU at batteriene i elbiler produseres med dokumentert klimaavtrykk. Foto: Shutterstock / NTB
STRAMMER INN: Nå vil EU at batteriene i elbiler produseres med dokumentert klimaavtrykk. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Europaparlamentet vedtok fredag å innføre et nytt lovverk som vil gjelde for produksjonen av elbilbatterier, der hensikten er å gjøre dem enda mer miljøvennlige.

Innen juli 2024 må nemlig batteriprodusenter som vil selge til det europeiske markedet rapportere det totale karbonavtrykket på sine produkter – fra design og utvinning av råmaterialer til produksjon og resirkulering.

Disse dataene vil så brukes for å fastsette maksgrenser for klimautslipp i produksjonen av elbilbatterier, som kan komme så tidlig som i juli 2027.

«Game changer»

Interesseorganisasjonen Transport & Environment, som er forkjempere for grønn teknologi, er svært begeistret for det nye EU-lovverket og kaller det en «game changer»:

– Batterier er allerede langt mer bærekraftig enn å brenne olje i bilene våre, men de kan bli mye bedre. Nye regler for karbonavtrykk, resirkulering og selskapsgjennomgang vil bety at batterier som selges i Europa er de mest bærekraftige globalt, og setter standarden for resten av verden, sier Alex Keynes i T&E.

Lovverket innebærer nemlig ikke bare karbonavtrykk, men også ting som menneskerettigheter, arbeidsforhold, vannforurensing og den slags.

Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

Skal gjenvinne mer

EU vil også stille krav til hvor mye gjenvunnet materiale som brukes i produksjonen av nye batterier.

Ifølge T&E stilles det fra 2027 krav om at minst 90 prosent av nikkel og kobolt skal gjenvinnes. Fra 2031 økes dette til 95 prosent. For litium er tallene henholdsvis 50 og 80 prosent.

Organisasjonen tror også dette vil gjøre europeiske batteriprodusenter mer konkurransedyktige, som da i mindre grad vil få konkurranse fra produsenter som bruker mindre miljøvennlig energi og ikke setter arbeidstakeres rettigheter like høyt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.