Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Bilprodusenten Tesla får skyts fra flere hold om dagen.
Nylig ble det klart at de saksøkes etter en dødsulykke der autopiloten hevdes å være årsaken.

Derfor bør du bli medlem av Elbil24 PRO
I forrige uke ble det klart en amerikansk eier har gått til gruppesøksmål etter at produsenten strupet batteriet.
Nå kan et tredje søksmål være på trappene, denne gangen er det lakkjobben på den nye Tesla Model 3 om er årsaken.
Ikke fornøyde
For selv om flere virker å være strålende fornøyde med sine biler, er det ikke alle som deler denne oppfatningen. Helt siden Model 3 kom på markedet har flere stilt spørsmål ved lakkjobben på bilen. Flere har kommentert manglende lakk på innsida av dører, inne i hjulbuer og under panserne, for å nevne noe. Hos noen har det manglet lakk fullstendig.
Da Model 3 gjorde sitt innrykk i Norge, fikk Elbil24 flere henvendelser fra eiere som hadde reagert på nettopp dette.
Etter å ha kontaktet Tesla fikk flere eiere beskjed om at dette var noe de var klar over, og at uregelmessigheter i lakken på Model 3 var noe man måtte forvente. Det var derfor ikke grunnlag for kompensasjon eller oppretting.

Vi spurte den gangen kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland, om dette virkelig stemte.
– Nei, sa Roland den gangen, og fortsatte:
– Alle som jobber i Tesla er klar over at kunden har en meget gunstig returrett som vi har valgt å tilby, og vi ønsker selvfølgelig at kunden skal være fornøyd og beholde bilen.
Har uregelmessigheter i lakken vært opplyst om til kjøpere i forbindelse med salg?
– Spørsmålet bygger på et premiss om at Tesla har avvikende standarder fra bransjen for øvrig. Det kan vi ikke se at Elbil24 har dokumentert.
Se Model 3 bli kollisjonstestet av Euro NCAP:

Toppscore for Tesla Model 3
Undersøkte bilen
Nå har en finsk eier imidlertid gått til det finske handelskammeret, Finland Central Chamber of Commerce, for å få en dokumentasjon på nettopp dette.
Handelskammeret har, ifølge nettsiden, uavhengige eksperter som undersøker skader på eiendom, blant annet på vegne av privatpersoner. Rapportene kan brukes som bevis i eventuelle rettsaker.
Joni Savolainen reagerte da han, etter å ha kjørt drøye 2000 km, la merke til flere steder der lakken manglet, eller hadde skallet av. Han har ment at lakkeringsjobben er for dårlig, og har ønsket at Tesla skal lakkere bilen på nytt.
Etter å ha fått, det han mener er, lite gehør av bilprodusenten, gikk han til det finske handelskammeret, som undersøkte bilen. En representant fra Tesla også var til stede under undersøkelsen.
Rapporten er ikke godt nytt for Tesla.
Inspektøren fant blant annet disse avvikene:

- Steinskader i lakken på fremre hjulbuer, nederst på dørene, foran på bakre hjulbuer, og på baksiden av bakre hjulbuer.
- Bilen manglet topplakk på dørhengsler på bildører foran og bak.
- Manglende topplakk på dørenes underside, innvendig på A-og B-stolpene, åpningen i bagasjeluka og hengslene på bagasjeluka.
- I hjulhusene var lakken noen steder så tynn at grunningen kan sees igjennom.
- Rusk i eller under lakk på støtfanger foran, foran venstre skjerm, høyre side bakdør og i skjermene.
I tillegg fant han at dørene ikke var montert korrekt, som bidro til ytterligere skader på lakken rundt dørene.
For myk og for lite lakk
Inspektøren sjekket også hardheten på lakken, og mener at denne er mykere enn standarden på tilsvarende biler i samme prisklasse.
Hardhetstester på lakk gjennomføres ved en blyanttest, såkalt Wolff-Wilborn test. Mens bransjestandarden, ifølge inspektøren, er på 2H, 3H, eller høyere, var resultatet av testen på bilen F.

Heller ikke tykkelsen på lakken er tilfredsstillende, ifølge rapporten.
Tester viste at lakken var ujevn. Mens den noen steder hadde en tykkelse på 106 mikroner, hadde den andre steder så lite som 70 mikroner.
Gjennomsnittet for bransjen er, ifølge rapporten, på 110 – 150 mikroner.
Rapporten stadfester også at malingen er godt under produsentens egen toleransegrense på de verst rammede områdene på bilen.

Avvikende lakkering
Inspektøren konkluderer i rapporten med at lakken fra produsenten har avvik.
«Etter min mening hadde gjenstanden for inspeksjonen avvik fra malingstykkelsen i denne prisklassen. Min erfaring er at disse kjøretøyene har en beleggtykkelse på 110–150 μm(mikroner) og har ikke synlige områder uten lakk i deler av kjøretøyet, døråpninger eller annet.
I løpet av min karriere i bilindustrien har jeg ikke sett denne mengden steinskader på sidene av en bil, med den mengden kjøring, og under de omstendigheten, som er beskrevet av eier.»
Ifølge eier Savolainen har bilen bare kjørt på asfalterte gater i Helsinki. Inspektøren understreker at dette ikke kan bekreftes ved hjelp av tekniske metoder.

Inspektøren konkluderer videre med at malingen er tynn, og at bilen derfor har flere skader enn vanlig.
«I tillegg var den totale tykkelsen på malingen på sidene ekstremt tynn og malingsfilmen er myk, og det er derfor disse områdene har flere steinskader enn i områder med et tykkere malingslag. Tykkelsen på malingsfilmen bestemmes i produksjonsprosessen.»
Bør repareres
Han skriver at skvettlapper kan settes på for å minimere skadene, men at dette igjen vil kunne begrense rekkevidda. Sånn som skadene er i dag, anbefaler han tiltak.
«Unnlatelse av å reparere steinskader på overflaten av bilen vil resultere i lette rustskader som forverres over tid. Mangelen på toppstrøk forårsaker også økt risiko for korrosjon.»
Elbil24 har kontaktet Tesla Norge om rapporten, men de ønsker ikke å gi noen kommentar.

Store røde tall for Tesla
Eieren av bilen, Joni Savolainen har sagt til The Drive at han nå vurderer rettslige skritt for å få Tesla til å ordne opp.
– Les kjøpsavtalen
Elbil24 har vært i kontakt med jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, om lakken. De har hittil i år mottatt 91 tvistesaker der Tesla er motpart. Dette er en økning mot 86 saker i hele fjor. Flere av disse sakene gjelder klager på dårlig kvalitet.
Iversen sier at norske kunder som har opplevd dårlig lakk på sine biler, bør lese kjøpekontrakten nøye.
– Forbrukerne må undersøke om det står noe i kjøpsavtalene sine om lakk-finish. Hvis det ikke gjør det, så skal nye biler ha vanlig god standard sammenliknet med biler i samme pris- og kvalitetsklasse.
Han sier at Forbrukerrådet forventer at Tesla tar tilbakemeldingene om avvik i kvalitet på helt nye biler seriøst, og retter opp der det er nødvendig.
– Hvis avvikene er utenfor det forbrukeren kan forvente, blir det for enkelt å skylde på fabrikkstandard.

Iversen anbefaler kunder til å gå til en spesialist, dersom de er usikker på om lakken har avvik.
– Forbrukeren kan få en lakkspesialist til å se på lakken og komme med en skriftlig uttalelse, eventuelt kan sannsynligvis NAF undersøke dette. Hvis en av spesialistene finner at bilen har et avvik, kan forbrukeren sende dette til selgeren og kreve at avvikene rettes opp.
Som regel løser disse sakene seg uten at det blir en konflikt mellom kjøper og selger, forteller Iversen, og legger til at det er viktig å spare på kvitteringer hvis man betaler noe for undersøkelsene av lakk.
– Hvis kunden og Tesla ikke blir enige, kan Forbrukerrådet mekle i saken, og løser ikke saken seg kan den gå til Forbrukerklageutvalget. En avgjørelse i utvalget er rettslig bindende for begge parter, forklarer Iversen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.