Lynladenettverk i Norge:

Storslått åpning av ladekorridor

Landets første lynladekorridor har åpnet mellom Oslo og Stavanger.

Circle K og Ionity åpner ladekorridoren mellom Oslo og Stavanger. Her fra Cirkle K ved Ringdalsskogen utenfor Larvik. Foto: Fred Magne SkillebækVis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Stasjonen på Ringdalskogen ved Larvik var siste punkt for å fullføre nettverket, som skal gjøre det mulig å lynlade seg fra Oslo til Stavanger.

Denne uka ble den åpnet med brask og bram.

Høy hastighet og god tilgang

En såkalt lynladekorridor er en strekning der lynladere er plassert med jevne mellomrom, for å la elbiler komme seg raskt fram fra A til B.

Alle stasjonene har åtte ladepumper med maksimal ladekapasitet på 350 kW. I tillegg kan de utvides med ytterligere fire pumper per stasjon.

Til forskjell fra andre pumper i dagens marked, vil hver pumpe levere maksimal effekt, og ikke dele kapasiteten med naboen, noe enkelte er vant til på eksempelvis Tesla sine Superchargere og andre ordinære hurtigladere.

RASKEST: Audi e-tron er en av bilene som per i dag den bilen som kan ta raskest ladehastighet. Foto: Fred Magne Skillebæk
RASKEST: Audi e-tron er en av bilene som per i dag den bilen som kan ta raskest ladehastighet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Når det gjelder hastigheten avhenger tiden av bilens kapasitet. Per i dag er det imidlertid ingen biler som kan ta imot med maksimale hastigheten, men det er grunn til å tro at kommende modeller på markedet vil være dimensjonert for dette.

Prisen er foreløpig 80 kroner per ladesession.

Foreløpig er det Audi e-tron og Tesla Model 3 som kan ta imot høyest lade-effekt fra disse pumpene, og for disse vil tiden kunne minskes betraktelig på Ionitys ladere.

Landet skal lades

Stasjonene i Oslo – Stavanger korridoren er plassert på Circle K-stasjoner langs strekningen:

  • Circle K Ringdalskogen ved Larvik
  • Circle K Kjerlingland ved Lillesand
  • Circle K Sira ved Flekkefjord.

– Vi er strålende fornøyd med å jobbe med Circle K for å utvikle lynlading langs de norske hovedveiene. Ionity er lidenskapelig opptatt av å gjøre e-mobility til en realitet, og dette er et viktig steg i utviklingen av et paneuropeisk ladenettverk, sier Marcus Groll i Ionity.

STOR STÅHEI: Ladeplassen var for anledningen fyllt av ballonger, glitter og stas. Foto: Fred Magne Skillebæk
STOR STÅHEI: Ladeplassen var for anledningen fyllt av ballonger, glitter og stas. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

For Ionity ser seg ikke ferdig med dette, neste punkt på planen er nye ladekorridorer som knytter de store byene sammen.

– Vi jobber med en korridor mellom Oslo og Bergen, og en korridor mellom Oslo og Trondheim. I tillegg skal vi lage en lynladekorridor ned til Danmark, som knytter oss sammen med resten av Europa, sa Groll under åpningen.

Tidligere i år ble også Nordens første lynladekorridor åpnet, mellom Oslo og Helsinki. Dette er imidlertid ikke Ionity som står bak, men Fortum Charge and Drive.

SNORKLIPPING: Representanter fra Ionity, Regjeringen, Cirkle K og Elbilforeningen klippet snora. Foto: Fred Magne Skillebæk
SNORKLIPPING: Representanter fra Ionity, Regjeringen, Cirkle K og Elbilforeningen klippet snora. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Celebert oppmøte

Både tyske, britiske og norske journalister, i tillegg til Norsk Elbilforening, representanter fra Ionity og Circle K, og Audi, hadde møtt.

Med både klipping av bånd og kakeservering ble starten av Circle K og Ionity sin offensiv på det norske lademarkedet feiret.

Sammen har de nemlig en plan om å bygge landet på nytt, som de gjorde med bensinstasjoner for hundre år siden, sa Circle K under åpningen.

Det var statssekretær i samferdselsdepartementet, Tommy Skjevold (Frp), som fikk æren av å klippe båndet.

– Jeg er beæret over å få lov til å åpne denne stasjonen. Jeg tror dette kommer til å være en god investering i framtida, og jeg ser fram til å benytte stasjonen selv, sa Skjervold da han klippet snora.

Også generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, var til stede.

– Dette er veldig gøy for norske elbilister. Vi er opptatt av at det skal være raskt og enkelt og lade, og denne stasjonen bidrar til en god opplevelse for våre medlemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.