Flere fagforbund involvert:

Streike-trøbbel hos Tesla

Fagforeningene skal strupe Tesla til enighet.

TRØBBEL: Tesla er i trøbbel i Sverige, der flere fagforeninger er i streik mot selskapet. Foto: Fred Magne Skillebæk
TRØBBEL: Tesla er i trøbbel i Sverige, der flere fagforeninger er i streik mot selskapet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

(Elbil24): I Sverige oppleves det en stadig vekst i salg av elbiler, og andelen elbiler vokser med rasende fart sammenlignet med i Norge. Men nå opplever enkelte veksten hos söta bror med en bitter bismak.

Nå er det streik i den delen av de Tesla-ansatte som er organisert i IF Metall – og streiken vokser stadig i omfang.

For nå begynner det virkelig å brenne i begge ender av lyset for den svenske delen av Tesla. Og det i en tid der Tesla Model Y var i ferd med å bli årets mest solgte bil i det svenske markedet. Totalt er det registrert rundt 17.000 biler fra Tesla i Sverige så langt i år, og de fleste er av Model Y.

Tesla har per nå uttalt at de allerede har en avtale med sine medarbeidere, og at denne avtalen er god nok. Fagforeningen er ikke enig, og mener at Tesla er nødt til å forholde seg til svenske normer. Det er ikke Tesla enig i, men så gjenstår det å se hvor lenge de kan sitte på sin høye hest uten å gå i dialog. For per nå ser saken fastlåst ut, men Tesla settes for tiden under press fra alle kanter.

Flere organisasjoner og fagforeninger støtter nå IF Metall, og går i medstreik – i bred skala.

  • Eksempelvis stoppes det nå for lossing av Tesla-biler i alle svenske havner. Svenske havner er rett og slett blokkert. Tesla har derfor måtte sende biler til Sverige med utenlandskregistrerte lastebiler – de fleste fra Litauen - da heller ikke svenske transportselskap er særlig interessert i å frakte bilene.
  • Selskaper som vasker og rydder lokalene til Tesla har satt arbeidet på hold.
  • Flere distributører av post og pakker har også sluttet å levere til Tesla.
  • Fagforeningen til billakkerene – Målarne - har lagt ned alt lakk- og plastarbeid på Tesla-biler på over 100 lakkverksteder fra og med 21. november.
  • Elektrikernes organisasjon har stoppet reparasjoner i både lokaler og på ladestasjoner.
  • Musikerforbundet har også tatt side, og stoppet strømming av deler av musikken til Tesla-biler.
EN LURING: Flere har forsøkt å tvinge på Elon Musk og Tesla tilsvarende avtaler tidligere, uten å lykkes. Foto: Frederic J. BROWN / AFP
EN LURING: Flere har forsøkt å tvinge på Elon Musk og Tesla tilsvarende avtaler tidligere, uten å lykkes. Foto: Frederic J. BROWN / AFP Vis mer

I tillegg kommer alle bieffekter, for flere selskaper melder nå at de stopper innkjøp av biler fra Tesla, og velger andre merker, melder Sveriges Radio.

Så gjenstår det å se hvor lenge Tesla kan være standhaftige. I USA og Tyskland har de sluppet unna kollektive avtaler med de ansatte, men i Sverige ser det langt vanskeligere ut. Den svenske LO-sjefen har til og med sagt hun er villig til å gå så langt som å drive Tesla ut av Sverige.

Fra og med fredag 24. november vil streiken også få delvis effekt på norsk side, ettersom 50 arbeidere i Hydro Extrusions anlegg i Vetlanda (Sverige) vil slutte å jobbe med deler til Tesla, som en solidaritet til streiken – enn så lenge kun på svensk side av grensen.

Så gjenstår det å se om de svenske fagforeningene seirer, og at de enes om en kollektiv avtale, eller om Tesla til slutt kvalt til enighet. Kampen ser ut til å måtte fortsette en god stund til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.