Lade elbil

Strømsjokket: Dette koster det å lade i dag

Mandag 20. desember blir så langt den dyreste strømdagen i historien.

KALDT: Økt forbruk som følge av lave temperaturer, er en av årsakene til at strømprisene går i taket mandag. Det merkes godt for alle som lader elbilen hjemme. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KALDT: Økt forbruk som følge av lave temperaturer, er en av årsakene til at strømprisene går i taket mandag. Det merkes godt for alle som lader elbilen hjemme. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Mandag blir det satt rekorder både på timesprisen og dagsprisen på strøm i Sør-Norge.

Snittprisen per kilowattime vil mandag ligge på 3,11 kroner i Sør-Norge. Mellom klokken 18 og klokken 19 ligger prisen på 4,59 kroner per kilowattime, viser tall fra strømbørsen NordPool.

Både dagsprisen og den høyeste timeprisen mandag er nye rekorder.

– Det er en kraftig oppgang fra forrige prisrekord som var 2,56 kroner kWh i snitt og 4,18 kroner kWh i maks-timespris, sier produktsjef Karl Einar Svor i Gudbrandsdal Energi til Nettavisen.

– Rekordprisene vitner om et kraftmarked som er presset til det ytterste, sier Svor.

Han sier at økt forbruk som følge av lave temperaturer, redusert vindkraftproduksjon, økte CO2-priser og høye gasspriser er årsakene til de høye strømprisene.

Dette koster det å lade elbilen i dag

Hvis vi tar utgangspunkt i at du bor på det sentrale Østlandet, har en spotprisavtale hos Hafslund og betaler nettleie til Elvia, kan regnestykket for hver kilowattime se omtrent slik ut:

Priseksempel 20.12.2021:

Gjennomsnittlig strømpris (spotpris): 390 øre pr kWh inkl moms og lovpålagte elsertifikat og andre avgifter
+ Påslag: 6,95 øre pr kWh inkl moms
+ Nettleie, energiledd: 44,80 øre pr kWh inkl moms
= 441,75 øre pr kWh

Hvis elbilen har et forbruk som ligger rundt 2 kWh pr mil på vinteren, vil det bety en kostnad på i underkant av 9 kroner pr mil - altså ganske sammenlignbart med mange dieselbiler i familieklassen.

Husk dette

Nøyaktig hva det vil koste, avhenger likevel av hvor raskt bilen lader hjemme, og på hvilket tidspunkt man velger å starte ladingen. Man bør i alle tilfeller unngå å lade mellom 18 og 19 i kveld. Da vil det rett og slett være økonomisk svært ugunstig å lade elbilen hjemme.

Da kan det faktisk være vesentlig rimeligere å hurtiglade.

Mange ladebokser og strømselskaper har løsninger for såkalt smartlading, som sørger for lading på de rimeligste tidspunktene. Hvis du ikke har satt deg inn i hvordan dette fungerer hos deg, kan det være et godt tidspunkt å gjøre det nå.

Får tilbake noe

Heldigvis vil mange få kompensert en god del av strømkostnadene på neste strømregning, hvor mye kan regne ut med vår nye kalkulator.

Elbilene har dessuten fortsatt fordelene med reduserte takster gjennom bomstasjonene, blant annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.