Batterier til elbil:

Superbatterier med ny teknologi vekker interessen til bilgigant

Stellantis vil jobbe frem batterier som er billigere, lettere og bedre for miljøet.

Lyten vil produsere elbilbatterier med grafen - det tynneste og sterkeste materialet som noensinne er laget. Foto: Lyten
Lyten vil produsere elbilbatterier med grafen - det tynneste og sterkeste materialet som noensinne er laget. Foto: Lyten Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er stort fokus på utviklingen av elbilbatterier. Nylig hadde Elbil24 en sak om bestselgeren Tesla Model Y som lader raskere med et BYD-batteri ombord.

Bilprodusenten SAIC girer opp satsingen på neste generasjon batteri til elbil. De melder at deres kommende superbatteri bare er to år unna.

SAIC er langt fra alene om å tenke neste generasjon batterier. Bilgiganten Stellantis - med 14 merker i garasjen - opplyser nå at de har investert en ukjent sum i den amerikanske batteriutvikleren Lyten.

Lyten jobber med å utvikle batterier med en kjemi basert på litiumsulfat og grafen. Grafen er det tynneste og sterkeste materialet som noensinne er laget.

5 millioner elbiler i året

Stellantis-sjef Carlos Tavares har ved flere anledninger pekt på en krevende overgang fra fossilbiler til elbiler. Bilkonsernet har en ambisiøs elbilsatsing som innebærer å selge fem millioner elbiler innen 2030.

Så langt har Stellantis-merkene Peugeot, Citröen, DS, Fiat og Jeep kommet med elbiler. Nå er håpet at nye og bedre batterier vil booste elbilproduksjonen.

Tavarez viser til at besøk hos Lyten ga inntrykk av at de har en teknologi som muliggjør «ren, trygg og rimelig mobilitet». Lytens batterier inneholder verken nikkel, kobolt eller mangan og skal ifølge Lyten selv ha dobbelt så høy energitetthet som dagens batterier.

  • Har du sett denne?
Her ser du hvordan det fungerer når du ankommer en av Nios batteribyttestasjoner. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lettere og billigere

Den høyere energitettheten skal gjøre batteriene lettere og billigere, og Lyten hevder at batteriene deres har 60 prosent lavere karbondioksidavtrykk sammenliknet med dagens elbilbatterier.

Lyten og Stellantis har tro på at det nye, karbonbaserte materialet grafen skal kunne revolusjonere betteriteknologien fordi materialet er tynt, slitesterkt og godt egnet til å lede strøm.

Ulempen er at det foreløpig er dyrt å produsere. Derfor vil det nok ta en god stund før vi får se dette i batterier hos Stellantis. Lyten har likevel planer om å gjennomføre tester med batterier fra et pilotanlegg basert på deres teknologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.