Svært kritiske til Teslas løsning - nå tar bilprodusenten grep

«Bryter fartsgrenser og kjører gjennom kryss på ulovlig eller uforutsigbare måter».

KRASJER: Det blir en stor kjedekollisjon når en sjåfør angivelig tester Teslas selvkjøringsfunksjon (FSD). Reporter: Anabelle Bruun / Video: Opptak via The Intercept Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mens selvkjøring fortsatt er langt unna for de fleste av oss, er det enkelte bilprodusenter som har kommet langt i utviklingen av biler som kan kjøre selv, med minimal inngripen fra sjåføren. Blant dem er Tesla.

- Kan forårsake krasj

I praksis kan bilene allerede nå kjøre helt på egenhånd, såfremt de er utstyrt med denne funksjonaliteten - men fortsatt er den på beta-stadiet, og det gjenstår sannsynligvis en del før løsningen er 100 prosent trygg.

Det mener også National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) i USA. De mener at siste utgaven av programvaren (FSD) som tillater slik kjøring, ikke følger trafikken tilstrekkelig, ei heller regler - og kan derfor i verste tilfelle forårsake krasj.

Blant annet har NHTSA uttalt at FSD-systemet «lar et kjøretøy overskride fartsgrenser eller kjøre gjennom kryss på en ulovlig eller uforutsigbar måte, noe som øker risikoen for en krasj», skriver Reuters.

Tilbakekaller 362.000 biler

I kjølvannet av rapporten fra sikkerhetsmyndighetene, har Tesla besluttet å tilbakekalle 362.000 biler for å få oppdatert programvaren. Dette gjelder Model S og X fra 2016-2023, Model 3 fra 2017-2023 og Model Y fra 2020-2023 - som enten er utstyrt med FSD eller som venter på installasjon.

Systemet har møtt mye kritikk siden første beta i 2021, og så sent som i fjor ble 54.000 amerikanske kjøretøy tilbakekalt fordi FSD kunne føre til at bilene ikke stoppet helt opp i veikryss.

Tesla har tidligere uttalt at FSD er avansert førerassistansesystem, som krever at føreren fortsatt er oppmerksom. Det er med andre ord ikke autonom kjøring det er snakk om.

Tesla har uansett ikke kommentert den siste tilbakekallingen, men Tesla-gründer Elon Musk har kommentert den på Twitter, og kalt den «anakronisk og rett og slett feil».

Mer om

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.