Håndsprit i bil:

Svensk advarsel: Denne tabben kan få fatale følger

Midt på sommeren kan slike flasker utgjøre en real brannfare, advarer svenske myndigheter for samfunnssikkerhet.

Mange har antibac tilgjengelig i bilen. Praktisk for å rengjøre hendene, men på varme sommerdager må du være forsiktig med oppbevaringen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
Mange har antibac tilgjengelig i bilen. Praktisk for å rengjøre hendene, men på varme sommerdager må du være forsiktig med oppbevaringen. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Bruken av håndsprit - eller antibac - økte voldsomt i forbindelse med pandemien. Mange har dette lett tilgjengelig i hverdagen og kan sprite hendene hjemme, på jobben eller i bilen.

Nå går imidlertid svenske myndigheter for samfunnssikkerhet ut og advarer om at håndsprit i bilen om sommeren øker faren for brann.

Vi har vel alle opplevd å sette oss inn i en glovarm bil på sommerstid, en bil som der og da oppleves som en badstu.

Håndspriten kan ta fyr

Det er nettopp denne varmen som er en dårlig kombinasjon med håndsprit.

Høye temperaturer gjør at alkoholen i antibacen fordamper. Det kan skape gasser som kan antennes.

- Jo varmere, jo fortere fordamper det og jo mer gass blir det som kan antennes, sier Peter Albertsson i det svenske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

BRANNFARE: Hvis flasken med antibac er merket med dette symbolet, skal du være ekstra på vakt. Les pakningsvedlegget nøye. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRANNFARE: Hvis flasken med antibac er merket med dette symbolet, skal du være ekstra på vakt. Les pakningsvedlegget nøye. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Statisk elektrisitet er nok

Det skremmende er at gassene som slippes ut er lett antennelige. Det skal ikke mer til enn en gnist fra statisk elektrisitet før gassen antennes.

- Man kjenner ikke disse gnistene og man ser dem ikke, men det er nok til å tenne en dampsky som dette, sier Albertsson.

Han anbefaler å oppbevare hånddesinfeksjon kjølig og å bruke flasker med tett lokk. Håndspriten bør dessuten skjermes fra direkte sollys.

Pass på interiøret

Når vi først er inne på bruk av håndsprit i bil, er det på sin plass på å minne om at Elbil24 tidligere har advart mot å bruke dette til rengjøring.

På bildet under kan du se at antibac benyttes til å desinfisere rattet. Dette vil vi absolutt ikke anbefale.

Årsaken er at spritprodukter kan ødelegge interiøret. Velg derfor andre produkter når du skal rengjøre rattet og andre overflater i bilen. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.