Nye Tesla Model S og X:

Svimlende ytelser fra Tesla

Kraftige oppgraderinger innvendig, svimlende ytelser, og den kommer i år. Se prisene.

Kommer i år: Slik presenterer Tesla interiøret i nye Model S. Illustrasjon: Tesla
Kommer i år: Slik presenterer Tesla interiøret i nye Model S. Illustrasjon: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Tesla Model S begynner med sine snart ti år på markedet å være moden for en utskifting, selv om den uendelig mange ganger er blitt oppgradert underveis. Fra en hvilken som helst annen bilprodusent ville den blitt erstattet.

I forbindelse rapportfremleggelsen for fjerde kvartal 2020 viste Tesla nå frem bilder av erstatteren.

Men det var ikke bare S som fikk oppgraderinger, for også Model X har gjennomgått store endringer.

Chrome delete: Bilen får antagelig samme endringen som Model 3, der kromdetaljer er fjernet.
Chrome delete: Bilen får antagelig samme endringen som Model 3, der kromdetaljer er fjernet. Vis mer

Mest innvendig

De største forskjellene i begge finner vi i interiøret, som samlet nå har tre skjermer, og den 17" store hovedskjermen er nå lagt horisontalt - på samme måte som i Model 3. I tillegg har den fortsatt en skjerm foran rattet, et ratt der øvre halvdel er fjernet, og man sitter igjen med et mer Playstation-lignende styrekringle. Et tilsvarende er også vist i den annonserte Roadster-modellen som skal komme. Utover dette er mye av designfilosofien innvendig mer likt Model 3 og Model Y enn det er den utgående Model S og X.

I midtkonsollen er det også gjort plass til to mobiltelefoner, etter alt å dømme med induksjonslading – også dette på samme måte som i Model 3 og Y.

Nytt – ifølge bildene – er det også at Model S nå får en tredje skjerm som er plassert i bakkant av midtkonsollen, for baksetepassasjerene. Selve baksetekonfigurasjonen indikerer også at midtre del av seteryggen kan legges ned som et armlene, der to koppeholdere også er plassert. Baksetet ser nærmest ut som en toseters konfigurasjon, med svært god sidestøtte for de to ytterste setene.

Formstøpt: Med god sidestøtte og midtarmlene, og underholdning til barna. Illustrasjon: Tesla
Formstøpt: Med god sidestøtte og midtarmlene, og underholdning til barna. Illustrasjon: Tesla Vis mer

Det er ikke utenkelig at disse blir å finne i heftigste versjon av nye Model S, som skal gjøre sprinten til 100 km/t på under 2,1 sekunder – lenge omtalt som Plaid-utgaven.

Nye Model S blir å få i tre versjoner, der alle har firehjulsdrift.

Det starter med "Long Range", som byr 663 kilometer rekkevidde, en akselerasjon til 100 km/t på 3,2 sekunder og en toppfart på 250 km/t. Prisen for denne begynner på 829.990 kroner.

Modellen "Plaid" har tre elmotorer, en rekkevdde på 628 kilometer, akselerasjon til 100 km/t på 2,1 sekund, og en toppfart på de ville 320 km/t, og en pris om starter på 1.199.990 kroner.

Verstingen "Plaid+" vil ifølge Tesla være den raskeste serieproduserte bilen noensinne. Denne skal i tillegg ha en batterikapasitet som skal kunne ta deg over 840 kilometer!. Den skal også ha en akselerasjon som er under de 2,1 sekundene en Plaid kan vise til, uten at det er satt noen nærmere tall, foreløpig. Kvartmila skal gå unna på 9,23 sekunder. Men prisen er satt, og du må legge 1.399.990 kroner på bordet for å få den - eller 1,4 millioner som er litt enklere.

Det skal derimot legges til at Tesla her har benyttet tall fra tester med såkalt "rolling start". I praksis vil dette endre tallene en smule, men i praksis uvesentlig lite.

Model X blir å få i to nye versjoner, naturligvis også her med firehjulsrift. Innvendig har den gjennomgått de samme endringene som Model S, i tillegg til endringer i drivlinjen.

Modellen "Long Range" får en rekkevidde på 580 kilometer, og en akselerasjon på 3,9 sekunder.

Modellen "Plaid" får på sin side en rekkevidde på 547 kilometer, og en akselerasjon på 2,6 sekunder, takket være en toppeffekt på 1020 hestekrefter, basert på amerikanske spesifikasjoner.

Bilene har også fått noen endringer i karosseriet, men i langt mindre grad enn innvendig.

Hovedårsaken til dette ligger antagelig i at alle endringer som gjøres på karosseri og det som må stanses ut, også representerer de aller dyreste endringene man kan gjøre. Historisk er det som sagt gjort uendelig mange endringer underveis på Model S, og den fremstår slettes ikke som en døende rase. I løpet av året kommer de første oppgraderte modellene til landet, og vi antar det også er gjort en rekke andre mindre oppgraderinger som ikke er like synlige.

Så gjenstår det å se hva konkurrentene har å svare med på dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.