Japan Mobility Show:

Sykkel + strøm = uante muligheter

Kreativiteten er grenseløs, virker det som, men hva med realiteten?

FLUST AV MULIGHETER: Dette er den andre MotoroiD i rekken. Foto: Fred Magne Skillebæk
FLUST AV MULIGHETER: Dette er den andre MotoroiD i rekken. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

TOKYO (Elbil24): Tokyo Motor Show var en god påminnelse om at elektrifiseringen av kjøretøyparken på ingen måte ekskluderer motorsyklene.

Og hvor går nå egentlig grensen mellom en tråsykkel med motor og en motorsykkel? For om du ikke gidder å trå, så finnes det alternativer du kan velge å ikke gjøre det på. Er den da en tråsykkel, eller en motorsykkel? For den er en sykkel, og den har jo en motor.

Det mest interessante er å se hvordan fantasien nå har blomstret hos flere produsenter, for løsningene er mange.

Både elektrisk og hybrid

Japanske Kawasaki viser frem en fullelektrisk motorsykkel i et tradisjonelt mc-design. Denne har en børsteløs motor som i elmotorenes natur gir fullt dreiemoment nær sagt fra start. For å gjøre sykkelen kjørbar for både uerfarne og de litt mer erfarne, har Kawasaki lagt inn en justering slik at du aldri får noen overraskelser i form av brått å få for mye krefter. Resultatet kommer i form av mindre gassrespons når du vrir holken.

FØRSTE UT: Navnet e1 sier sitt. Den første i sitt slag, fra Kawasaki. Foto: Fred Magne Skillebæk
FØRSTE UT: Navnet e1 sier sitt. Den første i sitt slag, fra Kawasaki. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Samtidig har den også funksjoner for dem som ønsker det motsatte, og har til disse en e-Boost funksjon, som gir deg enda litt ekstra med krefter, i motsetning til Walk Mode, som gjør det motsatte.

Vi skal likevel vokte oss for å overdrive effekten i denne første utgaven, for vi snakker om en sak med kun 6,8 hestekrefter, og en toppfart på 99 km/t på det meste (avhengig av kjøremodus). Selve motoren sitter plassert som på konvensjonelle motorsykler og den drives derfra med kjededrift.

DEL-ELEKTRIFISERT: Hybrider var starten for elektrifisering av bilparken, så hvorfor ikke motorsyklene også? Foto: Fred Magne Skillebæk
DEL-ELEKTRIFISERT: Hybrider var starten for elektrifisering av bilparken, så hvorfor ikke motorsyklene også? Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Batteriet – rettere sagt batteriene, ettersom det er to av dem – byr tilsammen på 60 amperetimer, og har en spenning på 50,4 volt. Enkelt hoderegning forteller dermed at det samlet har et energilager på 3 kWh. Ladetiden er satt til 3,7 timer per batteri, men vi har ikke fått klarhet i om det tar dobbelt så lang tid å lade to enn ett. Dette avhenger av om de lades syklisk eller samlet, og om laderen i så tilfelle er kraftig nok til å lade begge med full effekt.

Det ligger i kortene at dette er en erstatning for de letteste motorsyklene, og kanskje for de mer urbane. Men det er en start, og vi ser ikke bort fra at det kommer heftigere greier så snart teknologien blir rimeligere, og erfaringene rikere.

Hørte jeg hydrogen?

Vel, det finnes biler, så hvorfor ikke motorsykler. I dette tilfellet er det Yamaha som har laget en scooter som har en diger tank med flytende hydrogen på bagasjebrettet. For å omdanne hydrogenet til strøm trenger man en brenselcelle, alternativt en forbrenningsmotor som er modifisert til å ta brenne hydrogen i stedet for bensin. Denne siste tanken er nå nærmere virkeligheten enn noen gang, ettersom Toyota er på det samme sporet når det gjelder biler. Men med en tank som dette på bagasjebrettet, sier det seg antagelig selv hvor nære virkeligheten denne løsningen er.

HYDROGEN: Vi har ikke stor tro på konseptet slik det vises her, men teknologien er spennende. Foto: Fred Magne Skillebæk
HYDROGEN: Vi har ikke stor tro på konseptet slik det vises her, men teknologien er spennende. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Yamaha holder balansen

Den som trodde utviklingen av motorsykler har kommet til veis ende tar feil. Yamaha har laget et testpilot de kaller MotoroiD, og nå er vi kommet til nummer to i rekken. Sykkelen skal blant annet kunne balansere selv, og i teorien til og med kunne gå ved siden av sin eier, kun med sine egne to hjul som verktøy. Vi forestiller oss at det først og fremst lar seg gjøre med hjelp av gyrosensorer, men en sak er å holde den oppegående rett frem, en annen er å gjøre den intelligent nok til å balansere seg selv når svingene kommer rennende på i høy fart.

SELVBALANSERENDE: I tillegg til å være futurisk i reneste Batman-stil. Foto: Fred Magne Skillebæk
SELVBALANSERENDE: I tillegg til å være futurisk i reneste Batman-stil. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

At sykkelen har et særdeles futuristisk design kan være et signal om at en sykkel med disse hjelpemidlene kan være langt unna virkeligheten. Et annet nærliggende spørsmål er jo hvorvidt motorsyklister vil bli kjørt, eller om de strengt tatt heller vil kjøre selv.

Om vi bruker terminologien «all-wheel drive» på en vanlig sykkel, så vil antagelig de aller fleste stusse en smule. Men med elmotorer er alt mulig, og Yamaha har tatt med seg en elektrisk tråsykkel hvor de har et batteri som er koblet til to elmotorer. Den ene er koblet til bakhjulet, mens den andre sitter i navet på forhjulet. Vi har til dags dato ikke prøvd en slik tohjulsdreven tråsykkel, men håper – og tror – kraftfordelingen er satt opp på en måte som virker på en god måte. For mye moment foran, og du er i trøbbel.

FORHJULSDRIFT: Vel, sammen med bakhjulsdriften blir det tohjulsdrift. Foto: Fred Magne Skillebæk
FORHJULSDRIFT: Vel, sammen med bakhjulsdriften blir det tohjulsdrift. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

De har også tatt med seg en sykkel med et litt mer gatepreg, som er utstyrt med to batterier, begge til å ta av. Du kan også bruke kun ett batteri av gangen, i de tilfellene hvor du ikke ønsker den ekstra vekten, eller ikke trenger rekkevidden. Hvor dette blir dersom det ender opp i det virkelige liv gjenstår å se. Uten fantsi og kule idéer skjer det uansett ingen ting, så all heder og ære.

Her finner du en bildekarusell med de spenstigste messen hadde å by på:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.