Piech GT

Tar ladehastigheten til et helt nytt nivå

Teknologiselskapet Desten mener å ha løst problemet med tidkrevende ladeprosesser. Sveitsiske Piech GT kan bli første bil som tar i bruk teknologien.

KAN BLI FØRST UT: Sveitsiske Piech Automotive planlegger en elektrisk sportsbil som skal ta ladehastigheten til nye høyder. Foto: Piech Automotive
KAN BLI FØRST UT: Sveitsiske Piech Automotive planlegger en elektrisk sportsbil som skal ta ladehastigheten til nye høyder. Foto: Piech Automotive Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Ett av de største ankepunktene mange har mot elbiler generelt, er at det tar vesentlig lengre tid å lade batteriet på en hurtigladestasjon, enn det tar for en diesel- eller bensinbil å fylle tanken på bensinstasjonen.

Til gjengjeld har svært mange elbil-eiere mulighet til å lade billig hjemme over natten, noe som for de fleste veier opp for ulempene knyttet til hastighet.

Går stadig raskere

Nå skal det legges til at nye elbiler ofte kan lades vesentlig raskere enn forrige generasjon, og det gjelder ikke kun de dyreste og mest eksklusive modellene.

Ta for eksempel Ioniq 5 fra Hyundai. Da vi målte ladehastigheten på en Ionity ladestasjon etter vår rekkeviddetest i sommer, brukte vi bare 10 minutter på å lade fra 0-50 prosent kapasitet, som var nok til å ta oss nye 222 kilometer av gårde.

Utfordringen blir etter hvert å finne ladere med nok effekt til å sørge for topp ladehastighet. Med unntak av Teslas V3 superchargere (250 kW / 400V) og Ionity (maks 350 kW / 800V) stopper de aller fleste lynladere på 150 kW. På disse vil modeller som Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 og Audi e-tron GT lade tregere enn de er i stand til.

Mye, mye raskere

Ting tyder imidlertid på at disse barrierene vil bli langt færre i fremtiden. Det vil blant annet det Hong Kong-baserte selskapet Desten sørge for. De har nemlig nylig demonstrert en «ultralynlader» med en effekt på hele 900 kW - samt en batteripakke som kan håndtere den.

Batteripakken sitter i en prototype av en elbil, og den skal ifølge Desten kunne lades til 80 prosent kapasitet i løpet av 4 minutter og 40 sekunder, når den er plugget til den aktuelle laderen. Det skal være nok til å gi det aktuelle kjøretøyet en rekkevidde på 50 mil.

TESTER: En ingeniør hos Desten sjekker at ladeprosessen forløper uten komplikasjoner. Foto: Desten
TESTER: En ingeniør hos Desten sjekker at ladeprosessen forløper uten komplikasjoner. Foto: Desten Vis mer

Med en slik hastighet vil forskjellen i tidsbruk ved ladestolpen kontra bensinpumpen være så liten at ladehastigheten ikke blir noe ankepunkt lenger, mener selskapet.

- Når man kan lade elbilen på fem minutter, vil slike kjøretøy bli langt mer fristende for folk. Man slipper å endre kjørestil, og man kan lade omtrent like raskt som det tar å fylle en bensintank, sier Desten-sjef Siamak Kia i en kommentar.

Imponerende tall

Ifølge produsenten er det fortsatt snakk om litium-ion-teknologi, men batteriene skal bestå av «en banebrytende materialsammensetning og cellestruktur», som skal ha oppført seg stabilt gjennom alle sikkerhetstestene. Temperaturen under drift skal videre aldri ligge høyere enn 15 grader over omgivelsestemperaturen.

Produsenten lover dessuten at batterene skal tåle 3000 ladesykluser, eller rundt 1,5 millioner tilbakelagte kilometer.

Batteripakken i prototypen skal ha en kapasitet på 75 kWh. I utgangspunktet høres 50 mil langt ut på 80 prosent av denne kapasiteten. Desten hevder imidlertid at man skal kunne gjenvinne mer energi under kjøring enn hva som er mulig med dagens konvensjonelle litium-ion-batterier, noe som kan være en forklaring.

Piech GT først ut?

Så kommer naturligvis spørsmålet: Når vil batteriene bli å se i elbiler, og kanskje like viktig - når kommer laderne som kan levere så høy effekt?

Snart, sier Siamak Kia.

Hva som ligger i det, er naturlig nok vanskelig å si, men vi vet at sveitsiske Piech Automotive planlegger å lansere en elektrisk sportsbil i 2024. Bilen, som har fått navnet Piech GT, skal være utstyrt med et 75 kWh-batteri som skal kunne lades til 80 prosent på rundt 8 minutter.

På sikt planlegges det derimot å utstyre bilen med et batteri som skal få ned ladetiden til 4 minutter og 40 sekunder.

Høres det kjent ut? Joda, det er selvfølgelig snakk om teknologi fra Desten. Det er riktignok selskapet TGOOD som skal være leverandør av den ferdigproduserte batteripakken.

NEXT STEP: På sikt er planen at Piech GT skal utstyres med batteripakken fra Desten. Illustrasjon: Piech Automotive
NEXT STEP: På sikt er planen at Piech GT skal utstyres med batteripakken fra Desten. Illustrasjon: Piech Automotive Vis mer

TGOOD to be true?

Flere kilder som har omtalt løsningen, er imidlertid skeptiske - ikke føst og fremst til teknologien, men til økonomien. Det finnes allerede en rekke batteri- og ladeløsninger i laboratorier rundt omkring som fungerer bedre enn dem som er på markedet, men ting settes sjelden i produksjon før man har en klar forventning om at det vil være lønnsomt å gjøre det.

Samtidig vet vi at gigantiske aktører, deriblant Panasonic og Toyota, jobber med faststoff-batterier som har så mange fordeler i forhold til dagens litium-ion-batterier, at mange forventer at de vil utkonkurrere disse på sikt.

Så snart det er lønnsomt å gjøre nettopp det.

Elbil24 følger uansett med på utviklingen, og vil komme med flere saker om temaet i tiden som kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.