Tesla varsler priskutt

Tesla-grep kan bety momsfri Model Y

Tesla varsler priskutt i Europa, og planlegger en ny og langt rimeligere elbil-plattform for neste generasjon Tesla.

KAN BLI BILLIGERE: Tesla Model Y kan fort havne under den planlagte momsgrensen, med det varslede priskuttet. Foto: Fred M Skillebæk
KAN BLI BILLIGERE: Tesla Model Y kan fort havne under den planlagte momsgrensen, med det varslede priskuttet. Foto: Fred M Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Økonomien har fått seg en knekk både i Kina og i en rekke europeiske land, og mange frykter at det kan bli en lang nedtur. Det har fått mange til å tenke seg om en ekstra gang før man bruker penger, på alt fra mat til store investeringer som bil og bolig.

Dette er naturligvis bilbransjen svært oppmerksom på for tiden, og da blir ofte kostnadskutt og priskutt virkemidler for å holde aktiviteten oppe.

Det gjelder også verdens mest verdifulle bilprodusent, Tesla.

Allerede i sommer ble det kjent at Tesla planla å kutte rundt 10 prosent av selskapets rundt 100.000 ansatte. Samtidig har det blitt tatt grep for å øke effektiviteten og senke kostnadene, blant annet ved den enorme Tesla-fabrikken i Shanghai.

Grepene har gjort det mulig å senke startprisene på Model Y og Model 3 med mellom 4,8 og 9,4 prosent i Kina, og nylig uttalte Elon Musk at selskapet har planer om å gjøre det samme i Europa, skriver Motor.

Artikkelen fortsetter

SULTESTREIKET: En gruppe misfornøyde Tesla-kunder fra Norge gjennomførte en sultestreik i protest mot problemer de hevder de opplever med bilene - nå har de fått internasjonal oppmerksomhet. Video: KameraOne, ONS 2022, NRK. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Model Y kan forbli momsfri

Teslas innstegsmodell, Model 3 med bakhjulsdrift, har blitt 5 prosent rimeligere i Kina. Tilsvarende priskutt her ville ha senket prisen fra 409.990 kroner til Et priskutt på 9 prosent på Tesla Model 3 i Norge, ville senket startprisen fra 409.990 kroner til 389.490 kroner.

For Model Y er kuttet i Kina 8,8 prosent. Med samme kutt i Norge ville startprisen bli senket fra 519.990 kroner til 474.231 kroner. Dermed ville Norges mest solgte elbil det siste året, havnet under momsgrensen som med all sannsynlighet blir gjeldende fra nyttår.

For Long Range-utgaven med drift på alle fire hjul, er priskuttet i Kina 9,4 prosent. I dag koster denne fra 559.990 kroner i Norge. Med tilsvarende kutt her, ville ny pris blitt 507.350 kroner + en eventuell momskostnad på 1837,50 kroner.

Vi understreker at det foreløpig ikke har kommet noen offisiell info om et eventuelt priskutt i Norge, annet enn Musks egne uttalelser.

Planlegger billigere plattform

Samtidig rigger Tesla seg for en fremtid der flere sannsynligvis vil velge rimeligere biler. Under et investeringsmøte nylig, kunne Musk avsløre at de planlegger en ny og mindre elbilplattform som vil gjøre det mulig å produsere langt rimeligere elbiler i fremtiden.

Ifølge Musk vil produksjonskostnadene for biler bygget på plattformen være omtrent halvparten av hva som er tilfelle med 3 og Y. Musk sa ikke noe om når den nye plattformen vil bli tatt i bruk, men at dette er noe de jobber med.

Elbil24 kommer naturligvis med mer informasjon så snart vi har den.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.