Tesla utvikler solcelle-henger

Tesla-hengeren lader bilen med solceller

Produserer nok strøm til at mange aldri behøver å besøke en ladestasjon.

MOBIL SOLKRAFT: Gir strøm nok til dagsbehovet for svært mange elbilister. Om den kommer i produksjon. Foto: Tesla_Adri
MOBIL SOLKRAFT: Gir strøm nok til dagsbehovet for svært mange elbilister. Om den kommer i produksjon. Foto: Tesla_Adri Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Solenergi er mer i vinden enn noen gang, og både Enova og NVE melder om rekordstor interesse for å få støtte til å installere solcellepaneler på norske hus.

Men det er ikke bare på faste installasjoner at det eksperimenteres med solcellepaneler. Den siste tiden har vi sett flere eksempler på elbiler som kan leveres med solcelletak som opsjon, og flere er ventet i tiden som kommer, deriblant Fisker Ocean.

Slike løsninger kan gi elbiler alt fra noen kilometer til noen mil ekstra rekkevidde hver dag, naturligvis avhengig av vær og føreforhold. Med andre ord er det lenge til vi får se den første elbilen som går utelukkende på solenergi. Da må forbruket ned betydelig, samtidig som panelene må bli mer effektive.

Men hvorfor begrense seg til biltaket?

Viste fram solcelle-henger

De fleste av oss kjører sjelden mer enn noen få mil om dagen. I så fall kan den nyeste Tesla-oppfinnelsen være svært interessant å stifte bekjentskap med. For hengeren som bilprodusenten demonstrerte under IdeenExpo i Hannover tidligere i sommer, er nemlig en mobil kraftstasjon - som produserer strøm til elbilen ved hjelp av ni solcellepaneler.

Disse er montert på tre plater som ligger oppå hverandre når man kjører rundt med hengeren. Når den står parkert, skyver man ut en plate til hver side, og dermed eksponeres alle de ni panelene for sollyset.

Foto: Tesla_Adri
Foto: Tesla_Adri Vis mer

Under optimale forhold skal panelene kunne produsere 2,7 kilowatt, og i løpet av en god solskinnsdag skal det produseres nok strøm til å kunne kjøre rundt 80 kilometer i en typisk familie-elbil. Det er mer enn dagsbehovet for mange av oss, i hvert fall på ukedagene.

Men da må tilhengeren altså «brette ut vingene», slik at alle ni paneler eksponeres for sollyset, ellers reduseres produksjonskapasiteten med to tredjedeler. Det er med andre ord kun når hengeren står i ro, at produksjonen kan gå for fullt.

Kan brukes til andre ting

Løsningen er heller ikke begrenset til kun å lade elbilbatteriet, men kan også brukes til andre strømforbrukere, for eksempel gi lys i en enkel hytte og strøm nok til hybelkomfyren. Kobles den til et batteri som kan lades på dagtid, øker fleksibiliteten, og den lagrede energien kan da for eksempel brukes om kvelden etter at sola har gått ned.

Hengeren er også utstyrt med et trådløst aksesspunkt for Teslas Starlink-system, som gir internettilgang via satellitter.

Kun prototype - foreløpig

Foreløpig er hengeren kun på prototypestadiet, og Tesla har ikke sagt noe om dette er et produkt de ser for seg å sette i gang produksjon på. Det er med andre ord ikke sikkert vi får se Tesla-hengeren på veiene.

Ideen er for øvrig heller ikke ny. Allerede i 2020 omtalte InsideEVs en hjemmebygd løsning til 2500 dollar (rundt 25.000 norske kroner), som under optimale forhold kunne fullade en Tesla Model 3 på 40 timer.

Men med den energikrisen mange land opplever i disse dager, vil det ikke overraske oss om vi vil se mange kreative løsninger som denne i produksjon om ikke så altfor lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.