Tesla høster kritikk etter åpning av utsalg i Xinjiang

Tesla høster kritikk fra politikere og menneskerettsgrupper for å ha åpnet et utsalg i Xinjiang-provinsen. Kinesiske myndigheter kaller det dobbeltmoral.

Tesla høster kritikk etter å ha åpnet utsalg i Xinjiang-provinsen i Kina. Foto: AP / NTB
Tesla høster kritikk etter å ha åpnet utsalg i Xinjiang-provinsen i Kina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Tesla høster kritikk fra politikere og menneskerettsgrupper for å ha åpnet et utsalg i Xinjiang-provinsen. Kinesiske myndigheter kaller det dobbeltmoral.

Tesla åpnet nyttårsaften bilutsalg i Xinjiang-provinsens hovedstad Urumqi. Kritikken lot ikke vente på seg.

Republikaneren Marco Rubio anklaget i en twittermelding Tesla for «å hjelpe det kinesiske kommunistpartiet med å dekke over folkemord og slavearbeid i regionen».

President Joe Bidens talsperson Jen Psaki fulgte opp og sa at «verdenssamfunnet, både den offentlige og private sektor, kan ikke lukke øynene for det som skjer i Xinjiang».

Interneringsleirer

Kina har høstet sterk internasjonal kritikk for behandlingen av de muslimske uigurene i provinsen og har ifølge menneskerettighetsorganisasjoner satt over 1 million av dem i interneringsleirer.

Uigurene utsettes også for tvangsarbeid, tvungen sterilisering, tortur og indoktrinering, har det kommet fram. USA kaller det et folkemord.

Myndighetene i Beijing avviser dette og slo torsdag også tilbake mot kritikken etter Tesla-åpningen i Urumqi.

– Løgner

– USA er dobbeltmoralske, sa en talsmann for kinesisk UD.

– Dette er løgner som for lengst er avslørt, sa Wang Wenbin.

Kina avviser ikke eksistensen av leirer for uigurer i Xinjiang, men hevder at det kun er snakk om et tilbud om omskolering for å hindre at uigurene rekrutteres til islamsk ekstremisme.

Council on American-Islamic Relations oppfordrer Tesla til å stenge bilutsalget i Urumqi.

– Amerikanske selskap bør ikke drive forretningsvirksomhet i en region der en religiøs og etnisk minoritet utsettes for folkemord, sier organisasjonens kommunikasjonssjef Ibrahim Hooper.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.