Tesla fantombremser

Tesla i hardt vær - mange kunder reagerer på fantombremsing

Tesla har fått amerikanske trafikkmyndigheter på nakken fordi bilene deres bråbremser uten forvarsel.

De siste ni månedene er det meldt fra om 354 hendelser i USA hvor Tesla førerassistanse fører til fantombremsing. Tesla Model 3 er blant bilene det klages på. Foto: Fred Magne Skillebæk
De siste ni månedene er det meldt fra om 354 hendelser i USA hvor Tesla førerassistanse fører til fantombremsing. Tesla Model 3 er blant bilene det klages på. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Amerikanske trafikkmyndigheter har startet en etterforskning av Tesla etter en rekke klager på fantombremsing.

Fantombremsing vil si at bilen foretar en brå oppremsing uten noen tilsynelatende forklaring. Oppbremsingen skjer automatisk som følge av bilens førerassistanse og typiske problemområder er under broer og ved inn- og utgangen av tuneller.

Bakgrunnen er at blant annet skygger lurer bilen til å tro at en hindring dukker opp i veien. Fantombremsing oppleves dramatisk for fører og passasjerer(er) i bilen, som ikke ser oppbremsing komme.

Samtidig kan det skape farlige situasjoner fordi fantombremsingen kommer overraskende på trafikantene bak - som da må handle lynraskt og bråbremse.

  • Har du sett denne?
Ruster Tesla Model 3 mer enn andre biler? Se hva vi fant da vi plukket bilen fra hverandre. Vis mer

354 klager

I USA rapporter National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) at de har mottatt 354 klager på fantombremsing fra Tesla-eiere de siste ni månedene. Det skriver Automotive News.

Det siste kvartalet har det kommet inn 100 klager, ifølge Washington Post.

Felles for klagene er at fantombremsingen gjerne skjer i forbindelse med bruk av det avanserte førerassistent-systemet autopilot.

Totalt 416.000 2021- og 2022-modeller av Tesla Model 3 og Model Y i USA skal ha dette systemet, ifølge Automotive News.

Tesla-eierne rapporterer at «kjøretøyet uventet bruker bremsene mens du kjører i motorvei-hastigheter" når autopilotens funksjoner er i bruk. Adaptiv cruisekontroll trekks frem som et eksempel.

Flere eiere skal ha uttrykt sin bekymring overfor Tesla, men elbilprodusenten skal ha tilbakevist klagene og hevdet at bremsingen er normal.

Ifølge NHTSA skal eieren av en eier av Tesla Model Y fra 2021 ha opplevd at bilen foretok en kraftig oppbremsing da bilen hadde en hastighet på nærmere 130 km/t. «Oppbremsingen var så voldsom at hodet mitt ble kastet frem og jeg nesten mistet kontrollen over bilen», skriver Tesla-eieren ifølge rapporten.

Oppfordrer nordmenn til å melde fra

At Tesla-kunder klager på fantombremsing er ikke noe nytt fenomen i Norge. De senere årene har det ved flere anledninger oppstått klagestorm fra norske Tesla-eiere nettopp på grunn av bilens uventede bråbremsing.

- Det er ingen tvil om at dette er et reelt problem også i Norge. Vi har mottatt mange hundre klager på fantombremsing, sier president Satheesh Varadharajan i Tesla Owners Club Norway til Elbil24.

De har en egen side hvor de informerer Tesla-kunder om nettopp fantombremsing. Her kan kundene selv fylle ut et skjema hvor de deler sine erfaringer og oppgir detaljer om tid, sted og mulig årsak for fantombremsingen.

- Det er lenge siden vi fikk de første klagene, og det er mange som engasjerer seg, sier Varadharajan.

Tesla Owners Club Norway skriver følgende på sin nettside:

Biler med nyeste hardware for selvkjøring (også kalt AP2 og nyere (Autopilot generasjon 2/2,5/3), samt tilfeller av AP1), får stadig ny og forbedret software, etter hvert som bilene «erfarer» nye ting. De styrer selv, holder avstand til forankjørende, følger med i blindsonen og kan også på enkelte strekninger bytte fil eller ta av fra hovedveien på egenhånd. Men, det er enkelte ganger bilen har bremset opp, uten noen som helst fornuftig forklaring. Dette kan sette en støkk i både fører og passasjer, men viktigst av alt; det kan komme veldig overraskende på trafikanter bak, som da må bråbremse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.