Nytt ladeanlegg i Oslo:

Tesla jubilerer med nytt, stort innendørs ladeanlegg

Og det i et godt trafikkert område - med gratis parkering i ladetiden.

NY FARGE: Tesla hadde også tatt med seg en Model Y i den nye og mye omtalte fargen, Quick Silver, som akkurat har kommet til landet.
NY FARGE: Tesla hadde også tatt med seg en Model Y i den nye og mye omtalte fargen, Quick Silver, som akkurat har kommet til landet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Med kaffe, kaker, og stor ståhei åpnet i dag Tesla sin Supercharger ladelokasjon nummer 100 i Norge, og det var heller ikke en helt tilfeldig lokasjon heller.

Som vi tidligere har fortalt er plasseringen lagt til Aimo sin mobilitets-hub ved Ullevål Stadion, og det innomhus.

Fra før har Tesla også et innendørs ladeanlegg i parkeringsanlegget i Ibsen-huset, men Oslo sentrum er ikke et sted man stikker innom dersom man ikke har noe annet i sentrum å gjøre. Bare i 2022 har Tesla åpnet 13 nye ladelokasjoner, og 318 nye ladepunkter, når oppgradering av eksisterende anlegg medregnes.

I Norge finnes det nå altså 100 lokasjoner med superladere, med totalt 1500 ladepistoler.

Dette betyr at Norge faktisk har 15 prosent av alle Superchargers som er satt opp i Europa, når vi teller ladepunkter – eller ladepistoler, om du vil. Det er nemlig satt opp 10.000 ladepunkter på samlet 900 lokasjoner, fordelt over 30 land i Europa.

Fullt hus: Vi kom oss inn, og fikk grabbet den siste av de 20 ladeplassene. Foto: Fred Magne Skillebæk
Fullt hus: Vi kom oss inn, og fikk grabbet den siste av de 20 ladeplassene. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Stor oppmerksomhet

Vi ankommer Ullevål litt over klokka 11 på åpningsdagen, og det er full fest. Foruten Tesla selv, er også Tesla Owners Club Norway representert. I tillegg er det flust av presse og andre interesserte som ville overvære åpningen.

Men det er da også viktig å ha i minnet at en Tesla lader ikke lenger bare kan lade en Tesla. Stasjonen er derfor langt viktigere enn bare å kunne servere Teslas egne modeller med ny energi. Har du en elbil som støtter CCS-standarden, noe så godt som alle gjør, så kan du lade her. Dette etter at Tesla for noen måneder siden åpnet opp mange av sine ladere for alle andre merker og modeller. I Europa er nå rundt halvparten av alle ladestasjonene deres åpne for andre.

Dette punkterte også umiddelbart debatten om hvor dårlig det stod til med hurtigladenettverket i Norge, som over natten ble nær doblet, da Tesla åpnet opp for andre.

At Tesla har lagt et par lokasjoner i Oslo innendørs skyldes blant annet at det er andre regler, og en langt enklere prosess å få alle nødvendige tillatelser innendørs enn utendørs. Her virker det som om Tesla har funnet et smutthull i systemet.

I garasjeanlegget under Ullevål stadion ble det nå åpnet 20 ladepunkter. Dette står i sterk kontrast til den gang Tesla åpnet den første ladelokasjonen, med bare fire punkter. Per i dag har Tesla det største ladenettverket i Europa for ladere som leverer mer enn 150 kW, det man også kaller lynlading.

De 20 laderne er plassert det øvre planet av garasjeanlegget, i den enden som ligger nærmest Tåsen, for den som er kjent. Her har du både inn- og utkjørsel rett ved, og enkel tilgang. Er det fullt på de tilsluttende plassene, så kan det være noe trangt å komme inn og ut av ladeplassene med bil, men ikke blant de verste vi har sett. Litt underlig er det dog at de har satt kabelkanaler mellom tak og gulv midt mellom to ladestasjoner – akkurat der førerdøren som regel havner. Men også dette er levelig, om man tar seg god nok tid.

STOR INTERESSE: Det er nær snodig at en ny ladestasjon kan samle så mye interesse. En ny bensinstasjon ville antagelig ikke fristet noen. Foto: Fred Magne Skillebæk
STOR INTERESSE: Det er nær snodig at en ny ladestasjon kan samle så mye interesse. En ny bensinstasjon ville antagelig ikke fristet noen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Enkelt og greit

Har man en Tesla er det enkel plug&play, som alltid med en Tesla på en Tesla lader. Du bare kobler til, og bilen lades. Du avslutter enkelt ladingen ved å trykke på en knapp på pistolen, og henge den tilbake. Betalingen skjer automatisk gjennom et kredittkort du fra før har lagt inn i Tesla-appen. Dette er rett og slett et fortrinn Tesla har hatt i all tid, et konsept for forenkling som andre produsenter fortsatt streber etter å gjøre like enkelt.

Har du et annet merke enn Tesla, så må du først og fremst laste ned Tesla-appen og legge inn et kredittkort. Deretter er det stort sett like enkelt å lade en annen bil, som det er å lade en Tesla.

Du bør likevel være klar over prisforskjeller. Det ligger ikke noe klart mønster i hvilket selskap det er rimeligst å lade hos, så sant man ikke har en eller annen avtale. Det er eksempelvis mange som får en pakke med rimelig lading på kjøpet når de kjøper en ny bil. Disse er som regel svært gunstige. Har du ikke en slik avtale er det verdt å være observant på pris før man fyller på.

Her kan vi avslutte med å si at det fortsatt er en jungel med et stort forbedringspotensial.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.