Fabrikk forsinkes:

Tesla stoppet av miljøorganisasjon

Ironisk nok har en miljøorganisasjon sørget for midlertidig stans av Teslas byggeplaner i Berlin.

STANSET: Ryddearbeidet på fabrikkområdet er midlertidig stanset. Foto: NTB Scanpix
STANSET: Ryddearbeidet på fabrikkområdet er midlertidig stanset. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Det var under et arrangement i Berlin i november at Elon Musk stod på scenen og kunngjorde at han skulle bygge en ny fabrikk i Berlin, en fabrikk som på full fart vil kunne produsere 500.000 biler i året.

- Vi har bestemt oss for å sette opp en Gigafactory her i Berlin, annonserte han, til full jubel.

I ettertid har det gått raskt. Svært raskt, og ryddingen av området er allerede godt i gang. Dette har ikke falt i god jord hos alle.

Tesla stoppet av miljøorganisasjon

Stor motstand

Under hele prosessen er det blitt uttrykt bekymring med tanke på vannforbruket til den planlagte fabrikken, og store demonstrasjoner har funnet sted. Diskusjonen går først og fremst på hvor høyt dette forbruket egentlig er, og hvorvidt dette vil gå ut over det øvrige samfunnet.

Det ligger også mengder med ammunisjon og etterlatenskaper fra andre verdenskrig i området.

Området måtte derfor først ryddes for ammunisjon og bomber, med en viss usikkerhet hvorvidt alt er funnet. Etter at området ble erklært trygt startet ryddingen av skog umiddelbart. Og her dukket en ny utfordring opp – miljøørganisasjonen Grüne Liga Brandenburg. De har gjennomrettslige skritt fått ryddingen midlertidig stanset, noe som kan forsinke ferdigstillelse av fabrikken med opp til flere måneder, ifølge bransjenettstedet Automotive News.

På sine nettsider argumenterer Grüne Liga med at Tesla ikke er hevet over loven.

Bomberydding: Området måtte først klareres for etterlatenskaper etter andre verdenskrig. Et antall bomber ble funnet, og fjernet. Foto: NTB Scanpix.
Bomberydding: Området måtte først klareres for etterlatenskaper etter andre verdenskrig. Et antall bomber ble funnet, og fjernet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Rask avgjørelse

Miljøorganisasjonen bruker en mer generell tilnærming for å hindre fabrikken bygget, og sikter på det videre miljøaspektet med dyre og planteliv som viktigste årsak.

Gruene Liga mener at utredningene i forkant av byggeprosessen ikke har vært gode nok, og ønsker en grundigere gjennomgang av disse, før videre rydding av skogsområder fortsetter.

I etterkant er det for sent. Elon Musk har på sin side garantert at Tesla skal beplante andre områder i en grad som i godt monn kompenserer for det som ryddes der fabrikken er tenkt bygget.

Det er forventet at de rettslige instanser som nå skal avgjøre saken på nytt, vil gjøre dette så snart som mulig, og at de første avgjørelser vil komme en av de nærmeste dagene.

HATER ELBILER: Mange eiere av store diesel-biler har bygget dem om slik at de kan spy store, svarte røykskyer på elektriske biler. Video: Jeff Mahins Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.