Lade elbil på Tesla Supercharger:

Tesla tar grep - vil åpne ladenettverket i Norge

Har kontaktet Samferdselsdepartementet for å få lov.

Foreløpig er det kun Teslas elbiler som får lade på Teslas Superchargere i Norge. Det kan det bli en endring på nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
Foreløpig er det kun Teslas elbiler som får lade på Teslas Superchargere i Norge. Det kan det bli en endring på nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Elon Musk varslet i sommer at Tesla skal åpne sitt Supercharger-nettverk for andre elbiler. Musk fortalte at åpningen skulle skje gradvis, og at det sannsynligvis ville skje allerede denne høsten.

I begynnelsen av november ble det klart at selskapet var i ferd med å åpne ti Supercharger-stasjoner for alle elbiler i Nederland.

En drøy måned senere har Tesla nå bestemt seg for å forsøke å få til noe av det samme her i Norge.

- Vil gjerne treffe dere

Selskapet har innledet en dialog med Samferdselsdepartementet med mål om å gjøre Supercharger-nettverket tilgjengelig for andre bilmerker.

Patrik Gayer er ansvarlig for myndighetskontakt i Tesla. Han skriver følgende i en e-post til Samferdselsdepartementet, gjengitt av Bilbransje24:

«Nå undersøker vi andre markeder for en potensiell ekspansjon av pilotprosjektet. Vi vil derfor veldig gjerne treffe dere for å fortelle nærmere om våre planer…»

Vil gi my bedre tilgang

Tesla bekrefter at dialogen er opprettet, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Om teknologiselskapet får gjennomslag for sine planer, vil det få stor betydning for lademulighetene i Norge.

Teslas nettverk av hurtigladere er verdens største, og bare i Europa finnes det nå rundt 20.000 av dem (2000 ladelokasjoner). I Norge har Tesla nå rundt 1200 superchargere fordelt på 85 lokasjoner. Planen er å utvide med ytterligere 30 ladelokasjoner.

Forbrukerekspert og redaksjonsleder Bjørn Eirik Loftås i Elbil24 har tidligere skrevet om betydningen av Tesla-ladere for andre bilmerker:

«Nettverket bygges ut i høyt tempo, og siden disse laderne foreløpig kun kan brukes av Teslas egne modeller (og prisene er vesentlig lavere enn hos de fleste konkurrentene), har Tesla-eiere en gedigen fordel sammenlignet med alle som henvises til tredjepart når de skal hurtiglade. Fortsatt er mye uklart, men for eiere av alt annet enn Tesla vil Supercharger-tilgang åpenbart være gode nyheter.»

Så er spørsmålet om andre bilmerker får den samme prisen i Teslas ladenettverk, og når vi kan forvente at Supercharger gjøres tilgjengelig for «alle». Prisene er vanskelig å forutse, men det er grunn til å tro at vi må til slutten av 2022 eller starten av 2023 før Tesla-ladenettverket åpnes i Norge.

150 kW og 250 kW

I mellomtiden kan vi se til Nederland, der de ti første ladestasjonene består av både 150 kW og 250 kW-ladere.

De finnes på følgende steder:

  • Sassenheim
  • Apeldoorn Oost
  • Meerkerk
  • Hengelo
  • Tilburg
  • Duiven
  • Breukelen
  • Naarden
  • Eemnes
  • Zwolle

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.