Tesla Gigafactory Berlin

Tesla vil bygge én million elbiler i året i Berlin

Tesla søker om å få lov til å doble antallet elbiler som produseres i Tysklands hovedstad.

Tesla vil produsere én million elbiler i året på fabrikken i Berlin. Det tilsvarer nærmere 20.000 i uka. Foto: Michael Sohn / AP.
Tesla vil produsere én million elbiler i året på fabrikken i Berlin. Det tilsvarer nærmere 20.000 i uka. Foto: Michael Sohn / AP. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I dag har Tesla tillatelse til å produsere 500.000 elbiler på gigantfabrikken sin i Berlin. Det tilsvarer rundt 10.000 elbiler i uken.

Bestselgeren Tesla Model Y produseres ved den nevnte fabrikken. Model Y gikk til topps på salgslistene i Norge i 2022 og etter at Tesla sjokkerte ved å droppe prisene på elbilen i midten av januar, har den beholdt topplasseringen hittil i år.

Flere Model Y skal garantert selges i Norge i tiden som kommer. Og mye tyder på at mange Model Y i Norge vil komme fra Tyskland. De siste fem månedene har Tesla doblet produksjonen av Model Y på fabrikken i Berlin - fra 2000 til 4000 eksemplarer i uken.

Søker om å doble antallet elbiler

Flere skal det trolig bli. Den tyske nettavisen RBB24 skriver at myndighetene i Brandenburg har mottatt en søknad fra Tesla om å utvide fabrikken.

I søknaden kommer det frem at Tesla har ambisjoner om å produsere én million elbiler her i året. Tesla hevder at det er mulig å få til uten å øke vannforbruket.

Tidligere har Tesla møtt motstand i miljøorganisasjoner i Brandenburg, som ved flere anledninger har vist misnøye med Teslas planer. Miljøorganisasjonene har hevdet at fabrikkens vannbruk vil bli en stor belastning for grunnvannet i delstaten.

Kritiske røster vil ha det til at det ikke finnes tilstrekkelige mengder ferskvann for å forsyne gigantfabrikken. Tesla skal imidlertid ha optimalisert produksjonsprosessene og angivelig også ha sørget for større gjenbruk av avløpsvann som genereres under produksjonen.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

Batteriproduksjon lagt på is

Tesla har tidligere vært tydelige på at de på sikt også vil bygge en batterifabrikk på anlegget utenfor Berlin.

I dag får Tesla elbilbatterier levert til fabrikken, men planen har altså vært å etablere en batterifabrikk på samme sted. Denne skal kunne produsere batterier med en samlet kapasitet på 50 GWh årlig, når alt går for fullt.

Tesla-sjef Elon Musk har påpekt at dette vil bli verdens største batterifabrikk, men nå er planene foreløpig satt på vent.

I USA er nemlig de statlige subsidiene til det grønne skiftet nå så gode at det er mer lønnsomt for Tesla å produsere batteriene i hjemlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.