En tysk rettsinstans har nå slått fast at Tesla ikke får markedsføre biler med «Autopilot», og full selvkjøring (FSD - Full Self Drive).
Retten slår også fast at Tesla feilaktig markedsførte at bilene deres ville være i stand til å navigere på egenhånd ved autonom kjøring i tyske byer ved utløpet av i fjor, 2019.
Dette kan de fortsatt ikke, men det er først og fremst ordlyden og frasene Autopilot, og andre betegnelser, som får de tyske myndighetene til å reagere.
Samtidig reagerer myndighetene på at Tesla hevder at dette ville være lovlig i Tyskland, noe som ikke er tilfelle. Dette ifølge Automotive News.

Tesla med kjempebyks, men må se seg slått
Begrepsdebatt
Tesla har foreløpig ikke uttalt seg om saken, og har heller ikke besvart Automotive News sine henvendelser, men Elon Musk er antagelig kjent med saken, for på Twitter er han delaktig i en diskusjon rundt meningen med «Autopilot» som begrep.
Der refereres det blant annet til Wikipedia, som sier at Autopilot ikke erstatter menneskelige operatører, men assisterer sjåførens kontroll av kjøretøyet, slik at sjåføren kan fokusere på flere ting samtidig.
Elon Musk trekker frem at begrepet stammer fra luftfarten. Historien viser derimot flere tilfeller der Musk er noe tidsoptimistisk med tanke på noen av funksjonene. Han har blant annet lanserte funksjoner som FSD – Full Self Drive. Han har også annonsert Robotaxi som en løsning som skal være rullet ut i løpet av året. Dette gjenstår å se.
Senest sist uke annonserte han at Tesla snart var klar til å lansere biler med selvkjøring på nivå 5 (av syv). Dette gjenstår også å se.

Det beste bilkjøpet som finnes nå?
Anses som villedende
Markedsføringen ble påklaget til det tyske konkurransetilsynet som villedende markedføring, og det er denne klagen som nå legger til grunn at Tesla ikke har levert som lovet tidligere, og heller ikke nå får tillatelse til å gi systemer navn som kan oppfattes feil av forbrukere og kunder.
Automotive News trekker på sin side frem at Tesla siden 2016 har solgt funksjoner som Full Self Drive til kunder, men fortsatt ikke er i stand til å levere varen de har solgt.
Tesla har mulighet for å klage på vedtaket. Om de ikke gjør dette, må de fjerne markedsføringen fra sine nettsider. Tesla må også følge regelverket, satt av EU-kommisjonen, som legger føringer for hvor raskt og langt bilprodusentene får anledning til å gå i å gjøre bilene selvkjørende. Produsentene må følge det samme regelverket.

Derfor er Tesla størst av alle
Ikke alene
Utad virker det som Tesla på mange måter kjemper alene om å gjøre biler selvkjørende. De har vært ivrige i å kommunisere hvor langt de har kommet, og denne åpenheten skaper et inntrykk av at de har kommet mye lenger enn de øvrige bilprodusentene.
Dette gjennom innsamling av data og informasjon fra flere hundre tusen biler.
Men de store tyske produsentene har jobbet vel så lenge med det samme. På akkurat dette punktet har de strukturert seg noe annerledes, og mener at de er sterkere sammen, enn hver for seg.
Et felles selskap er derfor opprettet, kun med tanke på å samle data og informasjon for å løse selvkjøring.
Selskapet er basert i Berlin, og har per i dag over 7.000 ansatte. Kjøper du en ny Audi, Porsche, Mercedes, eller BMW (blant flere), så er denne med å samle informasjon for dette selskapet. Brukte biler bistår også, for datafangsten har pågått i flere år allerede.
Vi skal ikke se bort fra at det per i dag er flere millioner biler med i programmet.
Som nevnt ble Tesla innklaget til en rettslig instans i Tyskland, og det fant sted i regionen München. Dette er tilfeldigvis i hjembygda til de fleste store bilprodusentene, men om det er noen av disse som har påklaget Tesla er ikke kjent.

Alt vi vet om el-SUV'en Nissan Ariya
Nordmenn og spøkelser
Også i Norge diskuteres systemenes funksjoner stadig. Flere eiere kommenterer nettopp at de har betalt for funksjoner som fortsatt ikke er lansert, og begrep som «ghost-braking» og andre svakheter er stadig oppe til debatt på forskjellige diskusjonsforum. Men det gjelder ikke bare Tesla. Her har de fleste produsenter en jobb å gjøre, noe som vitner om umodne funksjoner.
Foreløpig har heller ikke Tesla skiltgjenkjenning som sørger for at de holder riktig hastighet på egenhånd ved kjøring på Autopilot.
De er dermed prisgitt at hastighetene som ligger til grunn i Google Maps stemmer med virkeligheten. Det gjør den på ingen måte, i all den tid Google Maps bruker veitype til å definere hastighet.
Selvkjørende biler kommer, sikkert som banken. Også EU-kommisjonen er innforstått med dette. Det forventes ikke at systemene skal være feilfrie, men maskinen forventes å gjøre færre feil enn mennesket. Samtidig skal det spleises intelligent teknologi med dum teknologi (les ny- og gammeldags), som i seg selv er et hinder.
Om vi har kommet særlig lenger om fem år er neimen ikke sikkert, men la oss håpe at ti år har bragt oss et skritt videre mot selvkjørende biler.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.