Åpner glattkjøringsbaner:

Test elbil på glatta

Lørdag 7.september kan du teste elbil på glattkjøringsbane, selv om du ikke eier en elbil selv.

ELBIL PÅ GLATTA: Første lørdagen i september kan man prøve ut elbilen på glatt føre på landets øvingsbaner. Foto: NAF
ELBIL PÅ GLATTA: Første lørdagen i september kan man prøve ut elbilen på glatt føre på landets øvingsbaner. Foto: NAF Vis mer
Publisert

(Elbil24): Første lørdagen i september kan du få prøvekjøre en elbil på glattkjøringsbane, selv om du ikke eier en selv.

NAF åpner sine øvingsbaner for publikum, og flere steder vil det være mulig å låne en elbil for å teste den ut på glatt føre.

Åpner øvingsbaner

Lørdag 7. september kan publikum få prøve seg på en av landets glattkjøringsbaner.

I forkant av vintersesongen åpner nemlig NAF alle sine 26 øvingsbaner for publikum, enten man er NAF-medlem eller ikke, sier trafikklærer og koordinator i NAF, Mary S. Schjerpen, i en pressemelding.

– Du får testet hvordan bilen din oppfører seg og dens begrensinger. Her kan du prøve deg på unnamanøver med hindre, forskjellige hastigheter og forskjellige vanskelighetsgrader.

- Det kan til og med hende du kjører «av veien», men dette er trygt på våre øvingsbaner, forteller Schjerpen.

Lån en elbil

På flere av øvingsbanene vil det også være mulig å låne en elbil for å teste, forteller informasjonssjef i NAF, Nils Sødal.

- Tesla stiller med biler på banene i Ørsta, Sotra, Lånke og Arendal.

Sødal forteller at de hadde ønsket seg biler fra flere produsenter, men åpner på et bredere tilbud til neste år.

- Vi har også vært i kontakt med flere bilimportører, men det har vært vanskelig å stille både med biler og folk. Vi håper at flere bilimportører klarer å stille til neste år, og at vi kan tilby å prøve elbiler på flere baner.

Se hvordan det gikk da to Tesla Model X måtte trekke løs én Tesla Model S på Tisleifjorden under Tesla Owners Club Norway sitt vintertreff i mars 2018:

To Tesla Model X trekker løs én Tesla Model S på Tisleifjorden. Vis mer

Test under kontrollerte forhold

NAF mener at alle bør friske opp i glattkjøringskunnskapene sine, men Sødal sier at dette kanskje særlig gjelder nye elbileiere.

- Alle som har en ny bil bør teste den ut på glatt føre uavhengig av hvilket drivstoff bilen har. Dette for å oppleve dens reaksjoner i gitte situasjoner.

- Men det som er spesielt om man akkurat har gått over til elbil er at elbiler har raskere akselerasjon enn diesel- og bensinbiler, og de er også tyngre. Så det er vel verdt å teste elbilen på glatt føre under kontrollerte former, sier Sødal.

Åpent for alle med førerkort

Banene er åpne fra klokken 11 til klokken 15, og alle med førerkort kan prøve banene, skriver NAF.

- Alle med førerkort, og 16-åringer med bevis for øvingskjøring, kan få prøve seg.

Dette gjelder også elbilene på banene der de er tilgjengelige, forteller Sødal.

- Alle med førerkort kan teste en elbil på de fire banene det er mulig. Det samme gjelder de som har rett til å øvelseskjøre og har bevis med seg, og de må ha med seg en ledsager som har hatt førerkort på bil i 5 år og er minst 25 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.