Bompenger

Tidenes bompenge-smell for nordmenn

Aldri tidligere har regjeringen krevd så mye i bompenger som i 2022. Neste år blir det enda dyrere.

Regjeringen regner med å få inn enda mer i bompenger fra norske bilister i 2023. Foto: Heiko Junge / NTB
Regjeringen regner med å få inn enda mer i bompenger fra norske bilister i 2023. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det gjenstår ennå et par måneder av året, men om regjeringen treffer med sin prognose, vil norske bilister ha betalt 12,9 milliarder kroner i bompenger i 2022.

Dette er faktisk mindre enn hva regjeringen hadde estimert på forhånd, ettersom noen veiåpninger har blitt forsinket.

Likevel er det ny rekord. Aldri tidligere har et så høyt bompenge-beløp blitt registrert.

...og dyrere skal det bli

Om du trodde den nye rekorden var et signal om at man nå har nådd en grense, så tar du feil. Ifølge regjeringen estimeres det at bomstasjonene i Norge i løpet av 2023 vil kreve inn hele 16,1 milliarder kroner.

Dette er altså 3,2 milliarder kroner mer enn årets rekord. Selv når man justerer for inflasjon, er dette 2,6 milliarder kroner mer enn i 2022, ifølge Nettavisen - som omtalte saken først.

I tiden som kommer vil elbileiere måtte betale mer i bomringen enn tidligere, noe som vil bidra til det som etter alle solemerker blir en ny bompengerekord neste år.

Per dags dato skal ikke elbiler betale mer enn maksimalt 50 prosent av vanlig takst for bensinbiler. I 2023 endres denne regelen:

- Elbiler er konkurransedyktige med fossile kjøretøy i de fleste personbilsegmentene, og utbredelsen øker raskt. Departementene foreslår derfor å åpne opp for at det kan fastsettes en takst på inntil 70 prosent av ordinær takst for lette nullutslippskjøretøy i eksisterende og fremtidige bompengeprosjekter, skriver regjeringen i statsbudsjettet.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

- Feilslått politikk

Forslaget om økt bompenge-takst for elbilister blir møtt med sterk kritikk fra flere hold, deriblant medlemsorganisasjonen Naf.

- Vi er først og fremst mot bompenger som system. Bruken av bompenger rammer usosialt og går verst utover dem med lavest inntekt, sier pressesjef Ingunn Handagaard i Naf til Elbil24. Hun fortsetter:

- Det blir ikke bedre av at elbiler skal betale mer. Dette er en feilslått politikk når målet er at flere skal kjøpe elbiler. Derfor er vi sterkt kritiske til forslaget om økte utgifter til bompenger for elbil-eiere, sier Handagaard.

Redusert takst i bomringen har lenge vært en viktig fordel for nordmenn som velger å bytte ut bensin- og dieselbilene sine med elbil. Naf frykter overgangen til elbil vil gå tregere når elbilutgiftene øker.

- Dette blir bare feil. Spesielt når man legger til grunn at store deler av bompengene som betales inn uansett forsvinner i nedbetaling av lån og administrasjonskostnader for å drifte bomselskapene, avslutter Handagaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.