Konseptbilen Nissan Ariya:

«Tidløs japansk futurisme» fra Nissan

Nissan lanserer crossover-SUV for fremtiden.

KONSEPT: Nissan Ariya ble vist under Tokyo Motor Show. Skal vise fremtiden for Nissans elektriske modeller. Foto: Nissan.
KONSEPT: Nissan Ariya ble vist under Tokyo Motor Show. Skal vise fremtiden for Nissans elektriske modeller. Foto: Nissan. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Nissan er mest kjent for å ha gjort elbil tilgjengelig for folket med deres første elbil, Nissan Leaf. Bilen har flere ganger vært på toppen av listen over mest solgte elbiler i landet.

Nå kommer kanskje et interessant tilskudd, for under motormessen i Tokyo viste produsenten fram sin første elektriske SUV.

SUV-crossover

Bilen ble vist som konseptbil, under navnet Aria. Det er en såkalt crossover-SUV, som skal leveres med firehjulstrekk og, ifølge produsenten, et helt nytt designspråk.

Ariya markerer det som skal bli en helt ny æra for Nissan, og skal redefinere merkets filosofi før den neste fasen innen bilutvikling.

Konseptmodellen er 4,6 meter lang, men inni skal den virke som en mye større bil. Dette er selvsagt på grunn av den elektriske drivlinjen, og at batteriet er plassert i gulvet.

Designet er en videreutvikling av det tidligere viste IMx-konseptet med V-motion-front, heltrukne baklys, korte overheng og et interiør som ikke skal likne et tradisjonelt bilinteriør.

«Ariya-konseptet representerer et sterkt samspill mellom design og ingeniørkunst. Dette er neste stadium for Nissans framtidige designspråk nå som vi tar fatt på en ny tid for Nissan», sier Yasuhiro Yamauchi, representative executive officer i Nissan Motor Co., Ltd.

FREMTIDEN: Ariya skal vise hvordan Nissans fremtidige bildesign vil se ut. Foto: Nissan
FREMTIDEN: Ariya skal vise hvordan Nissans fremtidige bildesign vil se ut. Foto: Nissan Vis mer

Japansk futurisme

– En ny bil-arkitektur betyr nye muligheter til å redefinere hvordan biler integreres i samfunnet, og hvordan en elbil kan forenes med avanserte kjøreegenskaper og gi helt nye perspektiver. Med Ariya ønsker vi at Nissans biler skal inneha særegen japansk DNA, samtidig som de er moderne. Vi kaller det tidløs japansk futurisme, sier Alfonso Albaisa, Nissans senior vice president for globalt design.

En opplyst Nissan-logo i fronten, brede forskjermer, smale LED-frontlys og grill med geometrisk mønster er noe av særpreget ved designet av Ariya.

Bakenden på bilen skal gjøre at konseptbilen Ariya skiller seg fra andre SUV-modeller. Bilen har fått en bratt skrånende C-stolpe, som glir over i endepartiet med sotede baklykter som strekker seg langs hele bilens bredde.

BAK: Ariyas bakside skal vise bilens «muskuløse» design. Foto: Nissan
BAK: Ariyas bakside skal vise bilens «muskuløse» design. Foto: Nissan Vis mer

– Eksteriøret er en balansegang mellom dynamisk skjønnhet og «teknologisk skarphet» med proporsjoner som viser hva som er mulig med Nissans elbil-plattform. Korte overheng, den store kupeen, de store hjulene og skreddersydd lakk gir bilen et elegant utseende med et sportslig og luksuriøst uttrykk, sier designsjef Albaisa.

Taklinjen og felgene har en ny signaturfarge for kommende elbiler fra Nissan i kobber. Fargen skal minne om sola når den bryter fram ved daggry for å starte en ny dag. Det skal symbolisere både den nye Nissan-æraen og tradisjonelle japanske håndverkere som formet kobber til funksjonell kunst.

Innvendig er dashbordet helt uten tradisjonelle knapper og brytere. I stedet er det integrerte berøringsknapper langs hele instrumentpanelet. Når bilen ikke er i bruk, forsvinner knappene inn i skjermoverflaten. De eneste knappene er velgerknappen til betjening av en 12,3-tommers stor skjerm samt en startknapp.

Klimaanlegget styres via en integrert del nederst på instrumentpanelet.

På interiøret har Nissan igjen trukket fram kobberfargede detaljer, og instrumentpanelet, setene og rattet er utstyrt med detaljering i Satin kobberfarget aluminium.

KNAPPEFRI: Kun to knapper finnes på dashbordet til konseptbilen Ariya. Foto: Nissan
KNAPPEFRI: Kun to knapper finnes på dashbordet til konseptbilen Ariya. Foto: Nissan Vis mer

Ny førerassistent

Ariya er utstyrt med Nissans nyeste førerassistanse-system, ProPILOT 2.0. Systemet kombinerer navigert kjøring på motorvei med autonom kjøring på motorveier med ett kjørefelt. Ved å bruke bilens navigasjonssystem til å manøvrere bilen på en forhåndsdefinert rute på spesifiserte veier, kan systemet hjelpe føreren både ved forbikjøringer og om- og avkjøringer på motorveier med flere kjørefelt.

ProPILOT 2.0 tillater også autonom kjøring i et spesifisert kjørefelt.

Når bilen nærmer seg en omkjøring eller forbereder seg på en forbikjøring, vil systemet vurdere manøvrering basert på informasjon fra navigasjonssystemet og 360º oversikt rundt bilen. Føreren mottar intuitive lyd- og lyssignaler, og bes om å legge begge hendene på rattet og bekrefte aktivering av disse funksjonene via en bryter.

Ved kjøring med ProPILOT 2.0 aktivert, skifter interiørbelysningen farge for å signalisere at autonom kjøring er aktivert.

Bil til mobilkommunikasjon

Nissan Ariya er også utstyrt med det produsenten kaller dør-til-dør-navigasjon, som lar fører eller passasjerer stille inn et bestemmelsessted fra smarttelefonen, overføre den til Ariya og deretter la bilens navigasjonssystem gjøre jobben med å finne fram. Hvis det endelige bestemmelsesstedet kan nås til fots, vil systemet sende den gjenværende ruten tilbake til førerens smarttelefon.

Under kjøring, vil den smarte ruteplanleggeren i automatisk identifisere og vise ladestasjoner langs veien for å sikre at føreren ankommer bestemmelsesstedet uten problemer.

Varmeanlegg og setestilling kan også stilles inn via telefonen, og bilen kan synkronisere med førerens kjøreplan for å beregne når bilen må startes opp, og dermed klargjøre bilen til kjøring med forhåndsinnstilt kupétemperatur.

«Nissan har en klar visjon om global mobilitet. Ariya er bare begynnelsen, og Nissan videreutvikler hvordan design, funksjonalitet og førerglede kan endres via arkitekturen av nye elbil-plattformer. Ariya er ikke en konseptbil som er utviklet etter en utopisk framtidsdrøm. Dette er en bil som omfavner Nissan Intelligent Mobility og vårt løfte om en helt ny kjøreopplevelse i nær framtid.», sier Yasuhiro Yamauchi.

Nissan understreker at dette er en konseptversjon, men utelukker ikke at løsningene komme på en produksjonsklar modell i nær framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.