Voyah Free

Til sommeren kommer et helt nytt bilmerke til Norge

Er allerede observert på norske veier.

STOR SUV: Voyah Free lanseres i Norge til sommeren. Foto: Dongfeng Motor Corporation
STOR SUV: Voyah Free lanseres i Norge til sommeren. Foto: Dongfeng Motor Corporation Vis mer
Publisert

(Elbil24): Elektrifiseringen av bilparken har åpnet opp for en rekke nye aktører på det norske markedet. I løpet av 2021 stiftet vi blant annet bekjentskap med Xpeng, BYD, Nio og Hongqi.

Lanseres i juni

Nå står en ny, kinesisk aktør klar for å kapre norske kunder. Bilmerket det er snakk om, heter Voyah - og skal etter planen lanseres i juni, og det første bilene skal leveres kunder allerede i fjerde kvartal, ifølge Bilbransje24.

Samme kilde skriver også at Voyah er i samtaler med Sulland-gruppen om import av bilene til Norge, og at det planlegges et show-room for bilmerket i Klingenberggata i Oslo.

Så hva kan vi forvente oss fra Voyah?

Vi vet at Voyah er et premium-merke fra den kinesiske produsenten Dongfeng Motor Corporation, og at de i skrivende stund kun har én modell som kan være aktuell for det norske markedet - Voyah Free.

Dette er Voyah Free

Modellen er en stor crossover/suv med sju seter. Lengen er hele 490,5 cm, og den er 195 cm bred. Akselavstanden er nesten tre meter. Dette er med andre ord en bil som sikter seg inn i samme segment som BYD Tang, Nio ES8 og Hongqi E-HS9.

Bilen kommer med både bakhjulsdrift og drift på alle fire hjul. I Norge blir nok utgaven med firehjulsdrift mest aktuell. I Kina kommer denne med to kraftige motorer som yter maks 694 hestekrefter med et dreiemoment på 1050 Nm.

Saken fortsetter etter bildekarusellen

For øvrig skal bilen være godt utstyrt, med blant annet en rekke sensorer for kjøreassistanse, 5G-støtte og ansiktsgjenkjenning. Sistnevnte skal blant annet brukes til brukerinnstillinger av seter og andre innstillinger i infotainment-system og kupéen. Bilen er høyreist, men senker seg automatisk for å lette inn- og utstigning.

Rekkevidden er oppgitt til 475 kilometer, men den er målt etter NEDC-standarden, som normalt ligger et godt stykke foran WLTP-rekkevidden som vi operer med i Europa. Erfaringsmessig vil vi anta at rekkevidden vil ligge på rundt 400 kilometer her.

«Ny» modell

Voyah Free har vært i produksjon i Kina siden i fjor høst, og i januar rullet eksemplar nummer 10.000 ut på kinesiske veier. Det er med andre ord en langt ferskere bil vi får til Norge til sommeren, enn flere av de andre kinesiske bilene som har tatt veien hit, etter å ha vært på det kinesiske markedet mye lenger.

Nylig ble et eksemplar av Voyah Free observert i Brummunddal, og den kjørte i følge med en BMW iX med Sulland-logoer. Sulland-gruppen vil foreløpig ikke kommentere koblingen, skriver Bilbransje24.

Elbil24 kommer med flere detaljer omkring lanseringen så snart vi vet mer.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.