Tøff start - nå avslører Toyota voldsomme planer

Nå viser verdens største bilprodusent muskler, etter trøbbelet med bZ4X.

NYE KONSEPTER: Toyota bZ3 er et eksempel på en kommende modell.
NYE KONSEPTER: Toyota bZ3 er et eksempel på en kommende modell. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Toyota fikk en brokete start på sin satsing på elbiler. Med toppsjefen Akio Toyoda i spissen, var de lenge motstandere av rene batterielektriske biler, før de etter hvert så hva som skjedde ellers i markedet, og snudde.

I desember 2021 stod den samme Akio Toyoda på scenen og viste frem et stort antall biler, som på den tiden ble vist frem som kommende elbiler. Når et så stort selskap som Toyota har så mye på hjertet, så lytter man.

Det som skjedde etter dette ligger frisk i minnet hos mange, med en bZ4X som ble stoppet allerede før den ble lansert. Hjulene kunne falle av, en kritisk feil som måtte rettes. Da den så kom på markedet fikk Elbil24, som de første i verden, anledning til å teste den, med særdeles nedslående resultat. Budskapet spredde seg verden over, men Toyota tok grep, også her.

De sendte et team av ingeniører til Norge, ettergikk alle testene, og gjorde egne. Deretter pakket de sakene, reiste hjem og begynte å jobbe. Ikke bare med med bZ4X, men med hele elektrifiseringsstrategien.

I denne prosessen trådde Akio Toyoda til side og overlot toppsetet til en langt større elbil-entusiast, Koji Sato. Han brettet opp ermene, og gikk umiddelbart i gang med å endre strategiene, både for Toyota og Lexus. Han uttalte rett etter at det å omforme Toyotas elbilstrategi skulle være hans førsteprioritet.

Etter hva vi har fått vite i ettertid vil det bety at flere av modellene som ble vist frem i 2021 ikke lenger vil se dagens lys. Selskapet har lagt en helt ny strategi, og de har jobbet hardt og raskt. I 2026 skal de første bilene basert på den nye lærdommen komme på markedet, og det var et norsk nettsted som skriver om elbiler – gjett hvilket – som satte et fokus som skapte grunnlag for denne omstruktureringen.

Vi har ved flere anledninger snakket med sjefingeniøren hos Toyota, som rett ut har fortalt at han lærte mer om elbiler de første seks ukene etter vår test, enn han hadde gjort i tiden før dette. I mai nå i år opprettet selskapet også en egen avdeling, BEV Factory, som fortsetter den forskningsjobben som allerede var påbegynt, og som danner grunnlaget for fremtiden.

Fremtiden

Så hva har Toyota å melde for fremtiden? Jo, for det første har Toyota innsett at erfaringen de har fått gjennom å lage hybrider siden 1997 nødvendigvis ikke er overførbar til elbiler i ett og alt. De har derfor satt i gang store forskningsprosjekter for batterier, og skulle egentlig ha vist frem fungerende faststoff-batterier (solid-state) for en tid tilbake. Dette ble dog utsatt på grunn av pandemien.

Jobben pågår likevel for fullt, og som vi tidligere har skrevet, skal Toyota lansere fire forskjellige batterityper, i forskjellige ytelsesklasser, og prisklasser. Hver teknologi har sitt bruksområde. I den sammenheng har Toyota også meldt at de vil komme med en bil som har over 100 mil rekkevidde. Det er til og med snakket om så mye som 120 mil, og vi tipper Toyota ikke tør bruke den samme svulstige markedsføringen denne gangen, som de gjorde ved bZ4X. Om dette kan vi sitere en av Toyotas mektige menn i Toyota Motor Europe, Andrea Carlucci, som vi traff på bilmessen i München nylig.– Vi har lært!

Det betyr at e-TNGA plattformen ikke vil bli like utbredt som først tenkt, og at en helt ny plattform ser dagens lys i 2026. Toyota – og en rekke andre produsenter - vil gå mye mer i samme retning som Tesla, ved å lage en programvarebasert plattform, som et hjerte og senter av bilen. Deretter bygger de resten av bilen rundt dette. Det er langt mindre komplekst og langt rimeligere i masseproduksjon.

Etter at Sato ble satt inn som toppsjef i Toyota, ble hans stol som tidligere toppsjef i Lexus sendt videre til Takashi Watanabe, en mann vi snakket mye med da Lexus lanserte RZ 450e, en slags derivat av Toyota bZ4X, men med en langt mer premium innpakning.

Også Watanabe er krystallklar på at elbiler er veien å gå, og selv om han ikke uttaler at de skal konkurrere ut Tesla, så sier han i samme åndedrag at Tesla er målestokken for produkt og produksjonsmetode. Elbil24 skal i oktober til Japan for å se på de første konseptbilene i den nye satsingen, under Japan Mobility Show. For de som ikke er klar over det, så er Lexus et selskap og merke under Toyota-paraplyen. De deler teknologi i stort sett alt, men fokuserer på forskjellige kundegrupper, og differensierer modellutvalget deretter.

Her er det vi tipper blir den europeiske versjonen av bZ3X. Video: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Starten vil som sagt finne sted i 2026, da den første bilen med den nye plattformen vil komme på markedet. Fra da av, og frem til 2030, skal Toyota øke den årlige produksjonen av elbiler til 3,5 millioner.

For å sette dette tallet i et perspektiv kan det nevnes at Tesla har som mål å være i stand til å produsere 20 millioner elbiler innen da. Noen har sågar uttalt at de skal produsere 20 millioner biler i året 2030, men da må vi minne om at det i 2022 ble produsert 66 millioner biler totalt. At Tesla skal omsette en tredel av alle biler produsert i 2030 er det svært liten sannsynlighet for.

Toyota er fortsatt den største produsenten i antall per i dag, selv om dette nødvendigvis ikke trenger være situasjonen om litt over seks år, for det er mange om beinet. Det skal også sies at kineserne vil opp og frem. Hvem som vil lykkes – og ikke – gjenstår å se.

Fra Elbil24 sin side var vi klare i vår tale allerede den gang vi nærmest slaktet bZ4X sin oppnådde rekkevidde, satt opp mot oppgitt rekkevidde. Vi sa den gangen at dersom det finnes noe selskap som har muskler nok til å snu en slik nedtur til noe positivt, så er det Toyota.

I slutten av oktober skal Toyota og Lexus vise frem sine fremtidskandidater. I 2026 kommer den første modellen på markedet, og etter endt 2030 kan du lese de endelige resultatene her på Elbil24.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.