AI-kamera:

Tok 300 på tre dager

Oppdager automatisk om folk kjører uten sikkerhetsbelte eller bruker mobilen under kjøring.

KAN FLYTTES: Dette trafikkameraet kan flyttes på og er laget for å oppdage mobilbruk og manglende setebelte. Foto: Vision Zero south west
KAN FLYTTES: Dette trafikkameraet kan flyttes på og er laget for å oppdage mobilbruk og manglende setebelte. Foto: Vision Zero south west Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Manglende sikkerhetsbelte og bruk av mobiltelefon i bil er noe britene vil til livs, og nå tar de kameraer og kunstig intelligens til hjelp.

På A30 ved Launceston, sør-vest i England, har myndighetene rigget opp et kamera (avbildet over), som ved hjelp av kunstig intelligens oppdager om noen i bilen sitter uten sikkerhetsbelte på, eller at føreren bruker mobiltelefonen.

Etter bare tre dager fanget kameraet 117 tilfeller av mobilbruk og 180 som ikke hadde sikkerherhetsbelte på.

Eksempelbilde fra kameraet fra Acusensus. Her mangler sjåføren belte og bruker telefonen mens passasjeren har hånda på rattet. Vi tipper det resulterer i mer enn en advarsel. Foto: Acusensus
Eksempelbilde fra kameraet fra Acusensus. Her mangler sjåføren belte og bruker telefonen mens passasjeren har hånda på rattet. Vi tipper det resulterer i mer enn en advarsel. Foto: Acusensus Vis mer

Kan få konsekvenser

Kameraet knipser bilder ved mistanke om mobilbruk eller manglende sikkerhetsbelte, før bildene gås igjennom av mennesker.

Dersom lovbrudd er tilfelle, vil føreren enten få tilsendt et advarselbrev, eller bli varslet om mulig straffeforfølgelse, avhengig av alvorlighetsgraden.

Adrian Leisk, sjef for trafikksikkerhet hos Devon & Cornwall police, sier han er skuffet over at så mange ikke har på seg sikkerhetsbelte, og understreker at så mye som en tredjedel som var involvert i dødsulykker i 2021 kjørte uten. Bruk av mobiltelefon i bil er også farlig og ulovlig.

– Vi bruker denne nye teknologien for å sende et klart budskap til alle som fortsetter å bruke telefonen sin bak rattet – du vil bli tatt, sier Leisk.

Poilitimannen ble overrasket når Teslaen han stoppet var uten fører. Vis mer

Avansert teknologi

Kameraene skal kunne knipse bilder av slike forseelser i hastigheter opp til 240 km/t.

Rigget består av flere kameraer som bruker svært korte lukkertider, kombinert med en infrarød blits og et linse- og filtersystem som sørger for klare bilder av passerende kjøretøy.

I fjor ble det prøvd ut et kjøretøy-basert system som oppdaget 590 tilfeller av manglende sikkerhetsbelte og 45 tilfeller av mobilbruk i løpet av 15 dager.

Ikke bare i Storbritannia

Det er ikke bare i England kameraer med kunstig intelligens brukers for å ta trafikksyndere.

Både i Nederland, Tyskland og i delstaten New South Wales i Australia har politiet brukt tilsvarende teknologi – i form av Monocam, som plasseres på en bro over veien, og som da knipser bilder av førere som bruker mobilen. I den australske delstaten har systemet vært i bruk siden 2019.

Monocam plasseres på ei bro og kjenner igjen bilister som bruker mobilen og knipser bilde automatisk. Foto: Polizei Rheinland-Pfalz
Monocam plasseres på ei bro og kjenner igjen bilister som bruker mobilen og knipser bilde automatisk. Foto: Polizei Rheinland-Pfalz Vis mer

Om vi noen gang kommer til å se slike løsninger i Norge, er imidlertid usikkert. Da DinSide pratet med tidligere UP-sjef Runar Karlsen i forfjor, sa han at den norske strategien for trafikksikkerhetsinsats ikke bygger så mye på automatiserte løsninger som i andre land, men der heller kontroller og tilstedeværelse er mer viktig.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.