Tok bilder av oppgradert Tesla - med trill rundt ratt

Debatten rundt Teslas mye omtalte Yoke-rattløsning fortsetter. Er den bare en joke?

EN JOKE? Debatten rundt det nye Tesla-rattet (til venstre) raser videre.
EN JOKE? Debatten rundt det nye Tesla-rattet (til venstre) raser videre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Tesla kommer snart med etterlengtede oppgraderinger av sin Model S og Model X-linje, der blant annet drivverk, interiør og instrumenter har fått en overhaling. Spesielt stor oppmerksomhet har det nye rattet «Yoke» fått. Det er nemlig ikke rundt, men har fått en sommerfugllignende, firkantet fasong.

Kan fint ha firkantet ratt

Det har vært spekulert i om at rattet bare er en pr-jippo, og at rattet vil være rundt på bilene som havner på veiene. Statens vegvesen er imidlertid klare på at det ikke er noe i veien for at et firkantet ratt kan bli godkjent i Norge og EU, dersom det ellers fungerer i tråd med regelverket.

Foreløpig er Tesla sparsommelige med opplysninger omkring rattløsningen, og vil heller ikke bekrefte om det vil bli mulig å velge mellom Yoke og et vanlig, rundt ratt.

Da Elbil24 testet bestillingsprosessen for en ny Model S torsdag, var det i hvert fall ikke mulig å velge mellom rattløsninger. I konfiguratoren var det kun bilde av interiøret med det nye rattet. I prosessen fikk vi vite at bilen etter planen ville bli levert oss i september.

KUN YOKE: Det er ikke mulig å velge rattløsning under bestillingsprosessen. Skjermdump: Elbil24
KUN YOKE: Det er ikke mulig å velge rattløsning under bestillingsprosessen. Skjermdump: Elbil24 Vis mer

Fotograferte ny Tesla Model S med rundt ratt

De som tror at Yoke-rattet bare er en gimmick, har imidlertid fått blod på tann. Et medlem av Facebook-gruppa Tesla Owners Club Michigan, har nemlig tatt bilder av en Tesla Model S fra den nye serien, på en parkeringsplass i Toledo, Ohio.

Bildene er også blitt delt på Reddit og andre sosiale medier det siste døgnet.

Og rattet? Det er trill rundt.

RUNDT: Bildet av ny Tesla Model S med rundt ratt har blitt hyppig delt på sosiale medier. Skjemdump: Reddit
RUNDT: Bildet av ny Tesla Model S med rundt ratt har blitt hyppig delt på sosiale medier. Skjemdump: Reddit Vis mer

Nettstedet Electrek, som nylig omtalte hendelsen, skriver at det mest sannsynlig dreier seg om en prototype, etter å ha oppdaget flere uferdige detaljer i kupeen som kan tyde på det.

Tesla-kilder på stedet skal ha fortalt fotografen at det runde rattet vil komme som opsjon, noe Tesla sentralt ikke vil kommentere, skriver Electrek.

Hva er egentlig best?

Svært mange bileksperter har stilt seg kritiske til løsningen. Enkelte har uttalt at et ratt uten 360-graders grep vil være direkte farlig i mange situasjoner, og har stemplet rattet som en PR-jippo som aldri kommer til å se dagens lys.

Den amerikanske juridiske organisasjonen HG.org er blant dem som hevder at rattet må være rundt for å bli godkjent på amerikanske veier.

Amerikanske trafikkmyndigheter har imidlertid henvendt seg til Tesla og bedt om en inngående forklaring på hvordan de ser for seg at rattet skal fungere i praksis - og ikke minst sikkerheten, før de vil si noe mer om lovligheten.

Nederlandske RDW, som tilsvarer Statens vegvesen i Norge, har uttalt seg positivt til Yoke, og peker på at det kan være flere fordeler med et ratt som ikke er helt rundt, og trekker blant annet fram at mange biler allerede har et ratt som er flatt i bunnen. Det gjør det ikke bare lettere for sjåføren å sette seg inn, det gjør det også lettere å gjenkjenne rattets posisjon, ifølge RDW.

Inntil videre er det Yoke som gjelder, i hvert fall offisielt. Vi følger uansett saken videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.