Batteriproduksjon til elbil

Tørke i Kina truer elbil-industrien

Tørke og høye temperaturer fører til strømrasjoneringen i Sichuan-provinsen i Kina. En rekke fabrikker blir nødt til å begrense produksjonen, inkludert flere store selskaper som utvinner litium til elbilbatterier.

BATTERIMODUL: Litium er et helt sentralt metall i moderne elbilbatterier. Bildet viser en battericelle (fremst) og en batterimodul med flere celler (bak). Illustrasjonsbilde: Bjørn Eirik Loftås
BATTERIMODUL: Litium er et helt sentralt metall i moderne elbilbatterier. Bildet viser en battericelle (fremst) og en batterimodul med flere celler (bak). Illustrasjonsbilde: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Strømrasjoneringen vil vare fram til lørdag, opplyser statlige kinesiske medier. Fabrikker som produserer aluminium, kunstgjødsel, litium og andre produkter blir rammet.

I likhet med Norge har Sichuan-provinsen en svært høy andel vannkraft. Men i løpet av sommeren har elvene i området tørket inn.

Dermed er det blitt lite vann i vannmagasinene også i Sichuan. Samtidig med tørken har det vært svært høye temperaturer på over 40 grader den siste uken.

Når strømmen nå må rasjoneres, ønsker myndighetene å skjerme forbrukerne – på samme måte som i Norge og EU, hvor lignende tiltak er blitt diskutert. Dermed er det industrien som i denne omgang rammes.

Rammer også elbiler

Blant fabrikkene som har innstilt produksjonen, er en som tilhører Foxconn, verdens største produsent av elektroniske komponenter. Selskapet lager blant annet produkter for Apple.

I tillegg rammes en rekke av verdens største utvinnere av metallet litium, som blant annet brukes i batterier til elbiler.

Kina er den ubestridte verdenslederen innen litiumutvinning, og Sichuan har en av landets største forekomster av metallet som er nødvendig for produksjon av alt fra elektriske kjøretøy til smarttelefonbatterier.

Litium-produksjonen vil denne uken bli redusert med minst 1200 tonn, ifølge analytikeren Susan Zou i det norske selskapet Rystad Energy.

Hvilke bilprodusenter som rammes er ikke kjent, men i 2020 inngikk et Sichuan-basert gruvekonsern en femårig avtale om litiumforsyning med Tesla. Avtalen var verdt opptil 880 millioner dollar, ifølge Fortune.

Ekstrem tørke i Europa

I likhet med Europa og USA er Kina i sommer blitt rammet av ekstremvær og hetebølger der det er satt nye temperaturrekorder.

Europa er for tiden rammet av en tørke som kan være den mest ekstreme på 500 år. Og i USA må vannet fra Colorado-elva rasjoneres som følge av nedbørsmangel og stigende temperaturer.

Forskere venter hyppigere hetebølger og tørkeperioder i deler av verden som følge av den globale oppvarmingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.