Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Toyota er verdens største bilprodusent målt i volum, men har så langt slett ikke vært blant de mest fremoverlente på elbilfronten. Samtidig har selskapet gjennom flere tiår brukt store summer på utvikling av batterier og effektive hybridkonsepter.
Og selv om mildhybrider og ladbare hybrider fortsatt kommer til å dominere i Toyotas portefølje de kommende årene, har også den japanske produsenten innsett at batterielektrisk overtar i rekordfart i flere markeder, ikke minst i det europeiske.
Allerede innen 2025 skal selskapet derfor ha introdusert hele 15 nye helelektriske modeller. Toyota har ambisjoner om å selge åtte millioner elektrifiserte kjøretøy i 2030, hvorav seks millioner vil være del-elektrifiserte, mens to millioner vil være helelektriske.
Sistnevnte vil også inkludere hydrogen-biler, en kategori Toyota også har store forventninger til i årene som kommer.

Prøvekjørt: Elbilen som kan kjøpes uten batteri
Første elbil i 2022
I første omgang har de straks klar crossoveren bZ4X, den første helelektriske bilen med Toyota-emblem (de er allerede på markedet med Lexus UX 300e). Den blir å se på veiene i løpet av 2022, og vil med stor sannsynlighet være utstyrt med et såkalt Blade-batteri fra kinesiske BYD.
Batteriet er blant annet fritt for kobolt, tar mindre plass og veier mindre enn tradisjonelle litium-ion-batterier. Det skal dessuten være nær 100 prosent brannsikkert. BYD Tang er første elbil på det norske markedet, som er utstyrt med et Blade-batteri.

Heftig satsing
Samtidig fortsetter Toyota sin egen storsatsing på utvikling av batterier. Nylig meldte selskapet at de skal investere nær 14 milliarder dollar (tilsvarende rundt 122 milliarder norske kroner) på utvikling av elbil-batterier fram mot 2030.
Pengene skal brukes til videreutvikling av dagens litium-ion-batterier, men i høyeste grad også til utvikling av faststoffbatterier. Her er Toyota allerede langt framme, og bekrefter nå at de er i rute med å ha produksjonsklare faststoffbatterier i 2025.

Slik fungerte elbilen i 1995
Vil bli langt billigere
Faststoffbatterier omtales ofte som neste generasjon batterier. De har en kjemisk sammensetning som er mer stabil enn litium-ion-batterier, muliggjøre langt større energitetthet og raskere lading - i tillegg til at de vil være brannsikre. Og selv om det er flere som er i stand til å lage slike batterier allerede nå, er kostnadene foreløpig altfor høye til at det vil være lønnsomt å gjøre det.
Dette forventer Toyota vil endre seg de neste årene. Ved blant annet å bruke rimeligere materialer og konstruksjoner, samtidig som elbilene skal bli langt mer energieffektive, har de som mål å kutte batterikostnadene med 50 prosent innen 2030 - målt i forhold til dagens nivå, skriver Automotive News.
Batteripakka utgjør en stor del av totalkostnaden for elbiler. Hvis prisene blir vesentlig lavere, vil det nødvendigvis også bety langt billigere elbiler, noe som også er konklusjonen i denne ferske studien.
Norge er også interessert i å få sin del av kaka. Her er flere store batterifabrikker under planlegging, den største har ambisjoner om å produsere 700.000 elbilbatterier årlig om får år.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.